Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική κίνηση από την Ινδία: Σταματά για ένα χρόνο τη διαπραγμάτευση των futures για τα αγροτικά εμπορεύματα

Δραματική κίνηση από την Ινδία: Σταματά για ένα χρόνο τη διαπραγμάτευση των futures για τα αγροτικά εμπορεύματα
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυτικών ελαίων στον κόσμο αγωνίζεται να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων
Σχετικά Άρθρα
Σε αναστολή της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σε βασικά αγροτικά προϊόντα, για ένα χρόνο, προχώρησε η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυτικών ελαίων στον κόσμο και βασικός παραγωγός σιταριού και ρυζιού, αγωνίζεται να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων.
Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών στο 4,91% με τις τιμές των τροφίμων να σημειώνουν σημαντική άνοδο.
Αυτό συνέβη παρά τις περικοπές των ειδικών φόρων κατανάλωσης από την κυβέρνηση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος μπορεί επίσης να αυξήσει την πίεση των τιμών σε επίπεδο λιανικής.
Ο πληθωρισμός χονδρικής τον Νοέμβριο επιταχύνθηκε στο 14,23% από 12,54% έναν μήνα πριν.
Αυτός ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που παρέμεινε σε διψήφιο επίπεδο

Δραματική κίνηση από την Ινδία

Σύμφωνα με το Reuters, η διακοπή, η πιο δραματική κίνηση της Ινδίας από τότε που επέτρεψε το εμπόριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης το 2003, απειλεί την εμπιστοσύνη της αγοράς, καθιστώντας δύσκολη την αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) για τους εμπόρους, μερικές εβδομάδες αφότου οι αγρότες τερμάτισαν τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάργηση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαν να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο, αλλά έχουμε συμπάθεια με την κυβέρνηση, γιατί ανησυχούσε για τον πληθωρισμό των βρώσιμων ελαίων», δήλωσε στο Reuters ο Atul Chaturvedi, πρόεδρος του εμπορικού φορέα Solvent Extractors Association of India, σύμφωνα με το Reuters.
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έδωσε εντολή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων να μην ξεκινήσουν  τη διαπραγμάτευση που αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για σόγια, σογιέλαιο, ακατέργαστο φοινικέλαιο, σιτάρι, αναποφλοίωτο ρύζι, ρεβίθια, πράσινο γραμμάριο, ελαιοκράμβη και μουστάρδα για ένα χρόνο.

india_2.JPG

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

Για τα υπάρχοντα συμβόλαια, δεν θα επιτρέπονται νέες θέσεις στα εν λόγω εμπορεύματα, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή, Securities and Exchange Board of India (SEBI).
Οι τιμές του βρώσιμου λαδιού στην Ινδία βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που ώθησε το Νέο Δελχί να μειώσει σημαντικά τους φόρους στις εισαγωγές φοινικέλαιου, σόγιας και ηλιέλαιου, αλλά το βήμα είχε οριακό μόνο αντίκτυπο καθώς οι παγκόσμιες τιμές εκτινάχθηκαν.
Ωστόσο, με τις παγκόσμιες τιμές να αναμένεται να μετριαστούν σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστείλει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τρεις ή τέσσερις μήνες αντί για ένα χρόνο, πρόσθεσε ο Chaturvedi.
india2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης