Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές λόγω Omicron, ελπίδες από Moderna - O DAX -1,5%, τα futures της Wall -0,8%, το πετρέλαιο -3,5%

Πιέσεις στις αγορές λόγω Omicron, ελπίδες από Moderna - O DAX -1,5%, τα futures της Wall -0,8%, το πετρέλαιο -3,5%
Βουτιά 3,6% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Τριγμούς προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron, η οποία οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων και ταξιδιωτικών περιοριμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
Ωστόσο, η πτώση περιορίστηκε μετά την ανακοίνωση της Moderna ότι η ενισχυτική δόση από το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό προσφέρει προστασία έναντι της Omicron.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ολικό lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια.
Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό, το άλμα στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των τροφίμων.
Ενδεικτική είναι η κίνηση της Ινδίας, η οποία προχωρά σε αναστολή διαπραγμάτευσης των συμβολαίων για τα βασικά αγροτικά εμπορεύματα για ένα χρόνο.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1,5% στις 15.285 μονάδες, με την πτώση νωρίτερα να φτάνει το 3%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,2% στις 7.182 μονάδες.
Στις 6.839 μονάδες με πτώση 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 2% στις 26.051 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,6% στις 8.177 μονάδες.
Τα futures της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,8%.
«Η Omicron παραμένει ανησυχητική και τα κρούσματα αυξάνονται», δήλωσε ο Robert Schein, επικεφαλής επενδύσεων στην Blanke Schein Wealth Management.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενη η Covid να παραμείνει ο βασικός παράγοντας στην απόδοση της αγοράς και το 2022.
Μετά την ανοδική πορεία που είδαμε τους τελευταίους 21 μήνες, οι επενδυτές δεν είναι τόσο συνηθισμένοι σε παρατεταμένες περιόδους αστάθεια».
dax_2.JPG
Στον αέρα το νομοσχέδιο Biden για επενδύσεις 1,75 δισ. δολ.


Οι προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα μετά τις αρνητικές εξελίξεις για το νομοσχέδιο Biden, το οποίο αφορά εγχώριες επενδύσεις ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Joe Machin, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις, δήλωσε χθες ότι δεν θα στηρίξει το πακέτο.
«Η Όμικρον…παραμένει ένα από τα βασικότερα ζητήματα για τις αγορές αυτή τη στιγμή και έχει σκιάσει σημαντικά τις προοπτικές καθώς κινούμαστε προς το τέλος της χρονιά», έγραψαν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι η στάση του Μάντσιν «σηματοδοτεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομική ατζέντα του προέδρο Biden».
Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% από το 3% προηγουμένως και μείωσε οριακά τις προβλέψεις της για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Κίνα: Μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, στο 3,8%

Στη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, κίνηση οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη.
Η Κίνα ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου στα δάνεια ενός έτους στο 3,85% από 3,8%.
Το επιτόκιο της πενταετίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,65%.
Η τελευταία φορά που η PBOC προχώρησε σε μείωση επιτοκίων του ετήσιου επιτοκίου για τα δάνεια και του 5ετούς LPR ήταν τον Απρίλιο του 2020.

«Στο κόκκινο» η Ασία

«Στο κόκκινο» διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, με την ανησυχία για τη μετάλλαξη Omicron και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να κυριαρχεί.

Ο Asia Dow υποχωρεί 1,8% στις 3.669 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 2,13% στις 27.937 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωνε πτώση 1,9% στις 22.744 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε απώλειες 1% στις 3.593 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,8% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο σχεδόν εβδομάδων.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
«Βουτιά» καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 67,38 δολ. το βαρέλι με πτώση 5%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 4,4% στα 70,3 δολ. το βαρέλι.

oil.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης