Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Καίριο πλήγμα στην πολιτική Biden από το τελικό «όχι» Δημοκρατικού γερουσιαστή στις κοινωνικές δαπάνες 2 τρισ. δολ

HΠΑ: Καίριο πλήγμα στην πολιτική Biden από το τελικό «όχι» Δημοκρατικού γερουσιαστή στις κοινωνικές δαπάνες 2 τρισ. δολ

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Joe Manchin για την απόφασή του επικαλέστηκε τον υψηλό πληθωρισμό, την επιβάρυνση του χρέους και την παραλλαγή Omicron

Σχετικά Άρθρα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Joe Manchin που ανήκει στην συντηρητική πτέγυρα του κόμματος δήλωσε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 ότι αποφάσισε ότι δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (κοινωνικές δαπάνες) που αφορά το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας ύψους 2 τρισ. δολ, και έχει τίτλο «Build Back Better» προκαλώντας ένα θανάσιμο πλήγμα στη νομοθεσία του προέδρου Joe Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Οι αιτίες

Ο Manchin δήλωσε στο «Fox News Sunday» ότι πάντα έκανε σαφές πως είχε επιφυλάξεις σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθεσία και ότι τώρα, μετά από πεντέμισι μήνες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, «δεν μπορώ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο».
Ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας ανέφερε πολλούς παράγοντες που επιβαρύνουν την Οικονομία και την πιθανή ζημιά που είδε από την προώθηση του νομοσχεδίου «μαμούθ», όπως ο επίμονος πληθωρισμός, το αυξανόμενο χρέος και η τελευταία απειλή από την παραλλαγή Omicron.

«Δεν μπορώ να το εξηγήσω…»

«Όταν σου έρχονται αυτά τα πράγματα όπως είναι αυτή τη στιγμή, πάντα το έλεγα αυτό… αν δεν μπορώ να πάω στη έδρα μου και να το εξηγήσω στους ανθρώπους της Δυτικής Βιρτζίνιας, δεν μπορώ να το ψηφίσω» είπε.
«Δοκίμασα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό.
Δεν μπορώ να το κάνω», υπογράμμισε.
«Αυτό είναι ένα όχι σε αυτό το νομοσχέδιο.».

Μετάθεση για το 2022 και διάψευση Biden

Την περασμένη εβδομάδα, ο Biden παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για το εκτεταμένο πακέτο εσωτερικής πολιτικής του πιθανότατα θα το ωθήσουν στη νέα χρονιά εν μέσω της ανυποχώρητης αντίθεσης του Manchin.
Ομως ο πρόεδρος Biden είχε επιμείνει ότι ο Manchin επανέλαβε την υποστήριξή του για ένα πλαίσιο που είχε συμφωνήσει ο γερουσιαστής, ο Λευκός Οίκος και άλλοι Δημοκρατικοί για το εμβληματικό νομοσχέδιο.
Την Κυριακή, ο Μάντσιν κατέστησε σαφές ότι αυτά ήταν λόγια του Biden, όχι δικά του.

Προβληματισμός στο Λευκό Οίκο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε ότι η απόφαση αυτή του γερουσιαστή αντιπροσωπεύει «μια ξαφνική και ανεξήγητη ανατροπή στη θέση του και μια παραβίαση των δεσμεύσεών του προς τον Πρόεδρο και τους συναδέλφους του Γερουσιαστή στη Βουλή και τη Γερουσία».
Η Psaki πρόσθεσε ότι ο Manchin είχε δεσμευτεί στον Πρόεδρο Biden ότι θα υποστήριζε το πλαίσιο Build Back Better.
Υποσχέθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα «να συνεχίσει τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες και να συνεργαστεί  για να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό έδαφος».
Το NBC News ανέφερε προηγουμένως ότι οι συνομιλίες  πήγαν «πολύ άσχημα» και ότι ήταν «πολύ μακριά» σχετικά με την πρόταση.
Πριν κάνει τη δημόσια δήλωση, ο Manchin ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο και άλλους ηγέτες των Δημοκρατικών για την απόφασή του, ανέφερε το NBC News.

Οι ενδιάμεσες εκλογές και το επικείμενο ναυάγιο

Αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές θεώρησαν τη νομοθεσία ως το κλειδί για την ενίσχυση των οικογενειών των εργαζομένων και για να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Ωστόσο, τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η ενισχυμένη πίστωση φόρου για τα παιδιά, οδήγησαν σε συγχυση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Η αποτυχία έγκρισης του σχεδίου το 2021 θα έχει άμεσες επιπτώσεις.
Η ενισχυμένη πίστωση φόρου παιδιού έως και 300 δολ. το μήνα ανά παιδί θα λήξει στο τέλος του έτους, εκτός εάν το Κογκρέσο την παρατείνει.
Οι τελευταίες πληρωμές σε οικογένειες έληξαν την Τετάρτη 14 Δελεμβρίου και ο νόμος Build Back Better θα τις ανανέωνε για ένα χρόνο.

Επίθεση από τον Bernie Sanders – «Είσαι με τους λομπίστες»

Τα σχόλια του Manchin προκάλεσαν σφοδρή επίκριση από τον ανεξάρτητο γερουσιαστή του Βερμόντ, Bernie Sanders, τον επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου και τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του σχεδίου δαπανών.
Στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, ο Sanders κατηγόρησε τον Manchin επειδή δεν είχε τα «κότσια» να αντισταθεί σε ισχυρούς επιχειρηματικούς λομπίστες, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Κάλεσε τους Δημοκρατικούς να φέρουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο και να αναγκάσουν τον Manchin  να ψηφίσει αποφασιστικά εναντίον του.
«Κοιτάξτε, είχαμε να κάνουμε με τον κ. Bernie Sanders συζητώντας μαζί του μήνα με τον μήνα.
Αλλά αν δεν έχει το θάρρος να κάνει το σωστό για τις εργατικές οικογένειες της Δυτικής Βιρτζίνιας και της Αμερικής, ας ψηφίσει όχι μπροστά σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Sanders.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης