Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η SpaceX του Elon Musk εκτόξευσε τουρκικό επικοινωνιακό δορυφόρο – Γιατί τον ευχαρίστησε ο Erdogan

Η SpaceX του Elon Musk εκτόξευσε τουρκικό επικοινωνιακό δορυφόρο – Γιατί τον ευχαρίστησε ο Erdogan
Ο τουρκικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Airbus και μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ στις 29 Νοεμβρίου, είναι ο ισχυρότερος τουρκικός δορυφόρος μέχρι στιγμής

 

Σχετικά Άρθρα

Nέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Τουρκίας εκτοξεύτηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX, Elon Musk, στις 6.59 π.μ. ώρα Τουρκίας (0359 GMT), σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.
Ο δορυφόρος Turksat 5B, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, θα φτάσει σε τροχιά σε 164 ημέρες.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια δοκιμαστική διαδικασία 45 ημερών.

Εγχώρια βιομηχανία

Κατασκευάστηκε από την Airbus και μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ στις 29 Νοεμβρίου, είναι ο ισχυρότερος τουρκικός δορυφόρος μέχρι στιγμής.
Θα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα σε περισσότερα από 55 gigabits συνολικά.
Στον Turksat 5B είχε συμμετοχή και η εγχώρια βιομηχανία της Τουρκίας.
Αναμένεται να διαρκέσει περισσότερα από 35 χρόνια και να διαθέτει ηλεκτροκίνητο σύστημα πρόωσης επόμενης γενιάς.

Περιοχή κάλυψης

Εκτός από την Τουρκία, ολόκληρη η Μέση Ανατολή, ο Περσικός Κόλπος, η Ερυθρά Θάλασσα, η Μεσόγειος, η Βόρεια και Ανατολική Αφρική, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και οι γειτονικές χώρες θα καλυφθούν από το Turksat 5B.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan χαιρέτισε την εκτόξευση ως άλλη μια «στιγμή υπερηφάνειας για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος».
«Σήμερα, εκτοξεύσαμε τον Turksat 5B, τον πιο ισχυρό και υψηλότερης χωρητικότητας δορυφόρο επικοινωνίας της χώρας μας, στο διάστημα. Σε αυτό το δορυφορικό έργο, επιλέξαμε επίσης τον πύραυλο Falcon 9 της Space X», σημείωσε.

Η βιντεοκλήση και οι ευχαριστίες

Ο Erdogan ευχαρίστησε τον Elon Musk και την εταιρεία του Space X που δεν υποκύπτουν στον «εκβιασμό και την πίεση των αντιτουρκικών λόμπι».
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μια βιντεοκλήση την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 με τον ιδρυτή του Space X και μίλησε για τη διαδικασία εκτόξευσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Εlon Musk, τον ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, για τη βοήθεια στην εκτόξευση του Turksat 5A, ενός τουρκικού δορυφόρου επικοινωνιών.

Δώρο ένα NFT δορυφορικής τέχνης

Η Τουρκική Προεδρία δημοσίευσε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 το βίντεο της συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη οι δύο άντρες, κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Erdοgan είπε ότι ο δορυφόρος Turksat 5B θα εκτοξευθεί στο διάστημα την Κυριακή (19/12) μέσω της SpaceX και ευχαρίστησε τον Musk που βοήθησε την Τουρκία στην εκτόξευση του δορυφόρου 5Α τον Ιανουάριο.
«Θα σας δώσουμεένα ένα NFT δορυφορικής τέχνης που δημιουργήθηκε από 5.000 παιδιά μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Musk εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το δώρο, λέγοντας ότι ανυπομονεί «να εκτοξεύσει τον δορυφόρο και να κάνει πολλά πράγματα με την Τουρκία στο μέλλον».
Ένας άλλος δορυφόρος της Τουρκίας, ο Turksat 5A, εκτοξεύτηκε επίσης από τη SpaceX τον Ιανουάριο.
Με τον Turksat 5B, η Τουρκία έχει επί του παρόντος συνολικά οκτώ ενεργούς δορυφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης