Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Έκκληση των Ταλιμπάν για την παροχή διεθνούς οικονομικής βοήθειας – Επίθεση στις ΗΠΑ για το «πάγωμα» κεφαλαίων

Αφγανιστάν: Έκκληση των Ταλιμπάν για την παροχή διεθνούς οικονομικής βοήθειας – Επίθεση στις ΗΠΑ  για το «πάγωμα» κεφαλαίων

Η οικονομική κρίση που σοβείται έχει πυροδοτήσει φόβους στη διεθνή κοινότητα για ένα νέο κύμα προσφύγων από τη χώρα

Σχετικά Άρθρα

Έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη οικονομική κρίση, έκανε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διά στόματος ανώτερων αξιωματούχων της, μια κρίση που έχει πυροδοτήσει φόβους για ένα νέο κύμα προσφύγων από τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.
Οι εκκλήσεις αυτές, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνάντησης για τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μεταναστών του ΟΗΕ, δείχνει κατά κάποιο τρόπο τη διάθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν να συνεργαστεί με την παγκόσμια κοινότητα, τέσσερις μήνες αφότου κατέλαβαν την εξουσία.

Επίθεση στις ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Sher Mohammad Abbas Stanikzai,, δήλωσε ότι για την κρίση ευθύνονται χώρες όπως οι ΗΠΑ, που έχουν μπλοκάρει δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και οφείλουν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να ανακάμψει μετά από δεκαετίες πολεμικών διαταραχών.
«Ο αντίκτυπος από το πάγωμα των χρημάτων χτυπάει τους απλούς ανθρώπους και όχι στις αρχές των Ταλιμπάν», τόνισε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Δικαιώματα των γυναικών

Τα όργανα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι εκατομμύρια Αφγανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει πρόθυμη να παράσχει βοήθεια και να συνεργαστεί άμεσα με τους Ταλιμπάν, εν μέρει για ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών και την πολιτική ένταξη.
Η απότομη απόσυρση της ξένης βοήθειας μετά τη νίκη των Ταλιμπάν έφερε την εύθραυστη οικονομία του Αφγανιστάν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται χωρίς δουλειά και μόλις ένα κομμάτι του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται εν λειτουργία.

Μεταναστευτικό

«Εάν η πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν αλλάξει, θα υπάρξει περισσότερη μετανάστευση», δήλωσε ο Stanikzai.
Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει οδηγίες που επιτρέπουν τα προσωπικά εμβάσματα με μετρητά στο Αφγανιστάν, ωστόσο δεν υποχωρούν στην άρνησή τους να αποδεσμεύσουν τα 9 δισ. δολάρια των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και δεν άρουν τις κυρώσεις σε ορισμένους ηγέτες των Ταλιμπάν.

Επαφές με διεθνείς οργανισμούς

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Amir Khan Muttaqiσυναντήθηκε με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ισλαμαμπάντ σήμερα Σάββατο (18/12) της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν καλωσορίζουν τις διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα τους επιτραπεί να εργαστούν ανεμπόδιστα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης