Διεθνή

Imperial College: Ξεφεύγει από δύο δόσεις και αντισώματα η μετάλλαξη Omicron - Έρχεται... 4η δόση;

Imperial College: Ξεφεύγει από δύο δόσεις και αντισώματα η μετάλλαξη Omicron - Έρχεται... 4η δόση;
Περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid
Σχετικά Άρθρα

Η ευρύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για τη μετάλλαξη Omicron στη Βρετανία δείχνει ότι το όφελος από τις δυο δόσεις ή τη νόσηση είναι ελάχιστη.
Και αυτό συνεπάγεται πως τίθενται  ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ενισχυτική δόση και επίσης δεν γνωρίζουμε αν «ξεμπλέκουμε» εκεί ή πάμε και για 4η δόση...
Ειδικότερα, η μόλυνση και ανάρρωση από Covid-19 προσφέρει μικρή ασπίδα έναντι μόλυνσης με την μετάλλαξη Omicron σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που υπογραμμίζει τη σημασία των ενισχυτικών δόσεων.
Η προστασία, μεταδίδει το Bloomberg, πιθανώς είναι μόλις 19%.
Το ποσοστό είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει για τις δύο δόσεις εμβολίου, από τις οποίες η ομάδα υπολόγισε την προστασία στο 20%.
Αντίθετα η αναμνηστική δόση βοηθά δραστικά μπλοκάροντας, όπως υπολογίζεται το 55% έως 80% των συμπτωματικών ασθενειών.
Η ομάδα του Imperial College του Λονδίνου ανέλυσε όλα τα κρούσματα Covid που επιβεβαιώθηκαν με τεστ PCR στην Αγγλία μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο εκτεταμένες έρευνες αναφορικά με τη δυνατότητα της Ομικρον να διαφεύγει τις άμυνες του οργανισμού.
Τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με την εικόνα που αναδύθηκε σχετικά με την ικανότητα της μετάλλαξης να διαφεύγει της προστασίας από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό και να εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της Omicron  ήταν λιγότερο σοβαρά από τη Delta, με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που είχαν συμπτώματα ή πήγαν στο νοσοκομείο, αναφέρει η επιστημονική ομάδα.
«Είναι πολύ νωρίς», είπε ο N. Ferguson, καθηγητής στο Imperial.
Η αύξηση των νοσηλειών σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ και το Λονδίνο θα προσφέρει σαφέστερες αποδείξεις, είπε. «Θα πρέπει να έχουμε εντός εβδομάδας τα δεδομένα για να κάνουμε μια πιο οριστική κρίση για τη σχετική σοβαρότητα».
Στη Νότια Αφρική, η οποία ανακοίνωσε την ανακάλυψη της μετάλλαξης στις 25 Νοεμβρίου, οι αρχές δήλωσαν την Παρασκευή 17/12 ότι το ποσοστό των νοσηλειών φαίνεται να είναι χαμηλότερο από ό,τι κατά το προηγούμενο κύμα μολύνσεων λόγω Δέλτα.
Η Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο, ετοιμάζεται για ένα πέμπτο πανδημικό κύμα λόγω της Omicron ενώ οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές παραμένουν γεμάτες με ασθενείς που νοσούν από την μετάλλαξη Delta.

Άχρηστη η 3η δόση; Πάμε για 4η;

Ορισμένες κυβερνήσεις ήδη επιβάλλουν νέα μέτρα για να επιβραδύνουν το κύμα και να κερδίσουν χρόνο ώστε να γίνουν αναμνηστικές δόσεις.
Ένα άλλο ανοιχτό ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει η «ασπίδα» που παρέχεται από την τρίτη δόση έναντι της νέας παραλλαγής.
Στο χειρότερο σενάριο η αποτελεσματικότητα μειώνεται τόσο γρήγορα, όσο μετά τις δύο πρώτες δόσεις.
Ετσι η 3η δόση θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο τα 4/5 των νοσηλειών δυο μήνες μετά τη χορήγηση, όπως έδειξε μια δεύτερη μελέτη Imperial την Παρασκευή.
Το γεγονός καθιστά σημαντικό να σκεφτόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ιδανικά με εμβόλια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια σε πολλές μεταλλάξεις, δήλωσε ο Azra Ghani, καθηγητής στο Imperial που ηγήθηκε αυτής της τελευταίας έρευνας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης