Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε στο ρεκόρ του 4,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2021

Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε στο ρεκόρ του 4,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2021
Τουλάχιστον το 50% της αύξησης οφείλεται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2021, επιβεβαίωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), με το 50% τουλάχιστον της αύξησης να οφείλεται στο άλμα των τιμών της ενέργειας.
Η Eurostat ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε στο 4,9%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση αναθεωρήθηκε σε 0,4% από 0,5% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2,0% μεσοπρόθεσμα και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή.
Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Αναλύοντας το σύνολο από έτος σε έτος, η ακριβότερη ενέργεια προσέθεσε 2,57 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες 1,16 μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 0,64 μονάδες και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός επιπλέον 0,49 μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ένα μέτρο που η ΕΚΤ αποκαλεί δομικό πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση.
inflation_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης