Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (Μάρτιος 2022) - Επανεπενδύσεις έως τέλη 2024

ΕΚΤ: Αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (Μάρτιος 2022) - Επανεπενδύσεις έως τέλη 2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP έως τα τέλη του 2024
Σχετικά Άρθρα

Ευελιξία για την αγορά ελληνικών ομολόγων ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με ειδική της αναφορά στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, στην απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν.
Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.
Επίσης, η EKT ξεκαθαρίζει πως οι αγορές μέσω του PEPP είναι πιθανό να επανεκινήσουν αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία της covid-19.

Επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP έως τα τέλη του 2024

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη Μαρτίου 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP.
Πλέον σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024.

Η ειδική αναφορά στην Ελλάδα

Ειδικότερα, σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP),  μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων που εξέδωσε η Ελλάδα, πέρα και πάνω από το rollover τίτλων που ήδη έχει στην κατοχή της.

PEPP.JPG

 Αύξηση των μηνιαίων αγορών μέσω PEPP στα 40 δισ. ευρώ το β΄τρίμηνο 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να αυξήσει τον μηνιαίο καθαρό ρυθμό αγορών μέσω του APP στα  40 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και στα 30 δισ. το τρίτο τρίμηνο.
Από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχύσει τον διευκολυντικό αντίκτυπο των επιτοκίων πολιτικής του.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο -0,5%, και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%.

Τον Ιούνιο η λήξη του TLTRO III

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους όρους χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η ωρίμανση των πράξεων TLTRO III (σ.σ.: πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια) δεν παρεμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί επίσης τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.
H EKT αναμένει ότι οι ειδικοί όροι που ισχύουν στο πλαίσιο του TLTRO III θα λήξουν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει επίσης την κατάλληλη βαθμονόμηση του συστήματος δύο βαθμίδων για πληρωμές τόκων για τα αποθεματικά των τραπεζών, έτσι ώστε η πολιτική αρνητικών επιτοκίων να μην περιορίζει την ικανότητα διαμεσολάβησης των τραπεζών σε ένα περιβάλλον άφθονης πλεονάζουσας ρευστότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης