Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ, BoE και Fed - Ο DAX +1,5%

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ, BoE και Fed - Ο DAX +1,5%
Επιταχύνεται η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ για την επόμενη μέρα του προγραμματος πανδημίας και της Federal Reserve για επιτάχυνση του tapering.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε την έκπληξη και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 1,5%, με τους κλάδους τεχνολογίας και ενέργειας να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 1,7% στις 15.743 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1% στις 7.247 μονάδες.
Στις 7.023 μονάδες με άνοδο 1,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1% στις 26.958 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει άνοδο 1,5% στις 8.399 μονάδες.
Τα futures της Wall Street σημειώνουν άνοδο 0,5%.

dax_1.JPG
Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 9 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω Omicron

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο,  καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον «ψαλίδισαν» την ανάκαμψη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων και πολλές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές κοινωνικές επαφές.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της πορείας των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 55,4 τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο και κάτω από το επίπεδο των 54,0 που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ο γενικός δείκτης οδηγήθηκε σε πτώση λόγω του δείκτη PMI για τις υπηρεσίες, που υποχώρησε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 53,3 μονάδων από τις 55,9.
Παρόλο που ο δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη των αναλυτών για 54,1 μονάδες.
Τα εργοστάσια, που σε γενικές γραμμές επηρεάστηκαν λιγότερο από τους περιορισμούς του κορονοϊού, επίσης επλήγησαν, με τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών στις 58,0 μονάδες από τις 58,4 του Νοεμβρίου.

Fed: Επιταχύνεται η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης - Τριπλή αύξηση επιτοκίων το 2022

Ραγδαία αύξηση του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 30 δισεκ. δολ. τον μήνα, και τριπλή αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 «βλέπει» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed), σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC). 
Από την άλλη, εντύπωση προκαλούν τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη για τις χρηματαγορές.
Συγκεκριμένα, ο Powell είπε ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι «κάπως αυξημένες», συμπληρώνοντας ότι τις αξιολογεί ως έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.  

Τι αποφασίστηκε

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική φτάνει στο τέλος της, με τη Fed να προχωρά σε πιο επιθετικές κινήσεις από το αναμενόμενο.
Πρώτον, είπε ότι θα επιταχύνει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην ξεπερνά τα 30 δισεκ. δολ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 αγόραζε ομόλογα με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, τον Μάρτιο του 2022 το τρέχον QE λαμβάνει τέλος.
Τρίτον, οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και άλλες δύο μέχρι το 2024. 

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη καταγράφουν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της επιτάχυνσης του tapering από τη Fed, με την αγορά του Τόκιο να υπεραποδίδει.
Ο Asia Dow ενισχύεται 0,3% στις 3.763 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2,13% στις 29.055 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωνε κέρδη 0,23% στις 23.475 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,75% στις 3.675 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 71,48 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,9%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει κέρδη 0,75% στα 74,44 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης