Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Απαραίτητη η μείωση του QE - Φουσκωμένες οι αποτιμήσεις σε μετοχές και ομόλογα

Powell (Fed): Απαραίτητη η μείωση του QE - Φουσκωμένες οι αποτιμήσεις σε μετοχές και ομόλογα
Ο Powell είπε ότι η παραλλαγή omicron είναι ένας κίνδυνος, αλλά δεν επηρεάζει τα σχέδια μείωσης του QE

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία το tapering είναι απαραίτητο, ενώ μίλησε για φουσκωμένες αποτιμήσεις στα περιουσιακά στοιχεία.
«Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων ισολογισμού, μάθαμε ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε μια προσεκτική, μεθοδική προσέγγιση για να κάνουμε προσαρμογές», είπε ο Powell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας:
«Βασικά απέχουμε δύο συναντήσεις τώρα από το να τερματίσουμε το tapering.
Θεωρήσαμε ότι αυτός ήταν ο κατάλληλος τρόπος».
Ο Powell είπε ότι η παραλλαγή omicron είναι ένας κίνδυνος, αλλά δεν επηρεάζει τα σχέδια μείωσης του QE.
Ερωτηθείς για την αναφορά της FOMC πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας και πότε αυτή αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ο Powell τόνισε ότι η αγορά εργασίας έχει σημειώσει βελτίωση, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ίσως χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, αργότερα ανέφερε ότι «ενδεχομένως η Fed να αυξήσει τα επιτόκια προτού επιτευχθεί ο στόχος για πλήρη επαναφορά της αγοράς εργασίας».

Για την αγορά εργασίας

Ο Powell είπε ότι η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην αγορά είναι απογοητευτική, παρότι η απασχόληση αυξάνεται.
«Δεν επιστρέφουμε σε προ πανδημίας οικονομία.
Άρα, η αγορά εργασίας μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική, όπως θα είναι και η απασχόληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φούσκα στα assets

Ο Powell είπε ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι «κάπως αυξημένες», συμπληρώνοντας ότι τις αξιολογεί ως έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Είπε επίσης ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε ισχυρή οικονομική κατάσταση, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν πολλά χρέη - αν και τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών τους είναι χαμηλά.
Ο Powell πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος χρηματοδότησης είναι χαμηλός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι η Fed βλέπει τα κεφάλαια της χρηματαγοράς ως τρωτό σημείο.
Η μόχλευση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι επίσης χαμηλή με την έννοια ότι το κεφάλαιο είναι υψηλό, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης