Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει την Ανατολική Εταιρική Σχέση από τη ρωσική επίδραση

Η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει την Ανατολική Εταιρική Σχέση από τη ρωσική επίδραση

ΕΕ - Ανατολική Εταιρική Σχέση: Η Ενωση προσπαθεί να διασώσει την σύμπραξη από την επίδραση της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα 15/12 να διασώσουν την Ανατολική Εταιρική Σχέση (Σύμπραξη) με την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ενορχηστρωμένες από την Μόσχα απόπειρες αποσταθεροποίησης και με εσωτερικές διαιρέσεις.
«Η στιγμή της πραγματοποίησης αυτής της συνόδου κορυφής είναι καλά επιλεγμένη, διότι οι χώρες αυτές διέρχονται μία δύσκολη περίοδο εξαιτίας των πιέσεων της Ρωσίας και των εσωτερικών διαιρέσεων», δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όμως η σύνοδος, θα είναι αναμφίβολα πηγή απογοήτευσης, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε.
Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν για την εισδοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν», εξήγησε ευρωπαίος υπουργός.
Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από χθες το βράδυ.
Ο C. Michell συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης που παραμένει μετά την σύντομη αλλά αιματηρή σύρραξη το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σήμερα, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, που ξεκίνησε το 2009, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Ο A. Luckashenko διέκοψε την συμμετοχή της Λευκορωσίας τον Ιούνιο του 2021.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε σύγκρουση.
Η Γεωργία περνά πολιτική κρίση.
Η Ουκρανία απειλείται με νέα ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
Και η Μολδαβία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της αύξησης των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου και σε πολιτική κρίση εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας προς τους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας.
«Η μόνιμη αποσταθεροποίηση σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι ανησυχητική, διότι απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στη περιοχή», παραδέχθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Μόσχα.
Καταγγέλλει την εργαλειοποίηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Λευκορωσίας, υιοθετεί κυρώσεις, αλλά «δεν αντιπροσωπεύει τίποτε για τον V. Putin που δεν μιλά παρά μόνο με τους Αμερικανούς για ό,τι αφορά τις βάσεις της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ευρωπαίος υπουργός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας επιδιώκει να αδρανοποιήσει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που συνορεύουν με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αντιστρατευόμενος την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το ρωσικό «βέτο», αλλά κανείς πλέον δεν κάνει λόγο για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ούτε για εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγούν πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Όταν οι δηλώσεις υποστήριξης δεν συνοδεύονται από πράξεις

«Η ένταξη αφορά τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όχι την ομάδα των χωρών της Ανατολικής (Σύμπραξης) Εταιρικής Σχέσης», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Κατανοούμε τις προσδοκίες αυτών των χωρών, αλλά εργαζόμαστε με βάση τις συμφωνίες σύνδεσης», οι οποίες υπεγράφησαν το 2014 στο Κίεβο, την Τιφλίδα, και το Κισινάου, εξήγησε ο P. Stano.
«Προσφέρουμε στις χώρες αυτές μία σύμπραξη στα μέτρα τους, υπό το σχήμα "δίνουμε περισσότερα σε εκείνους που θέλουν να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.
«Σχέδιο επενδύσεων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και ικανό να ενεργοποιήσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ προγραμματίσθηκε τον Ιούλιο για την αναβίωση της σύμπραξης.
Η κατανομή του θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν και από την βιωσιμότητα των σχεδίων που θα παρουσιασθούν», δήλωσε ο Stano.
Όμως, η απογοήτευση εξαπλώνεται στις χώρες της σύμπραξης, διότι οι δηλώσεις υποστήριξης δεν συνοδεύονται από πράξεις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Γερμανία ότι εμποδίζει μία αποστολή όπλων.
«Σε ορισμένες πρωτεύουσες εξακολουθεί να κυριαρχεί ο φόβος», δήλωσε ο V. Zelensky.
Ο ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron και τον καγκελάριο της Γερμανίας O. Scholz πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής σε μία προσπάθεια να λειανθούν οι αιχμές.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υπολογίσει καλά τις ενέργειες και τις αντιδράσεις της, ώστε να μην δώσει πρόσχημα στην Ρωσία να περάσει την πράξη», εξήγησε εκπρόσωπος κράτους μέλους.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αλλά δεν θέλουμε να συμβάλουμε στην επιδείνωση της κατάστασης», επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας J. Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης