Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Η παραλλαγή Omicron είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από την Delta, αλλά λιγότερο επικίνδυνη

Έρευνα: Η παραλλαγή Omicron είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από την Delta, αλλά λιγότερο επικίνδυνη
Η ταχύτητα εξάπλωσης της Omicron στον ανθρώπινο βρόγχο εντοπίζεται 24 ώρες μετά τη μόλυνση
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 70 φορές πιο μεταδοτική από την Delta είναι η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, αν και πολύ λιγότερο μεταδοτική, επισημαίνεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις πρώιμες παρατηρήσεις της ιατρικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής.
Eιδικότερα, η ταχύτητα εξάπλωσης της Omicron στον ανθρώπινο βρόγχο εντοπίζεται 24 ώρες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου. 
Η μελέτη, που διενεργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Michael Chan Chi-wai, διαπίστωσε ότι η πιο πρόσφατη παραλλαγή ανησυχίας αναπαράγεται λιγότερο αποτελεσματικά -πάνω από 10 φορές- στον ανθρώπινο πνευμονικό ιστό από το αρχικό στέλεχος, κάτι που μπορεί να σηματοδοτεί «πολύ ηπιότερη νόσηση».
Η μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι η Omicron μεταδίδεται γρηγορότερα από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά δεν καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων όπως έκαναν τα προηγούμενα στελέχη του, βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση από ομοτίμους και επίκειται δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. 
Με τους επιστήμονες να αγωνίζονται να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτική και λοιμογόνα είναι η Omicron, καθώς έχει ήδη ταξιδέψει σε τουλάχιστον 77 έθνη μέσα σε τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανίχνευση στη νότια Αφρική, η νέα ιατρική μελέτη από το Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι οι περισσότεροι νοσήσαντες δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Ένα άλλο ερώτημα τώρα που μένει να απαντηθεί είναι η νέα παραλλαγή ανησυχίας θα εκτοπίσει τα άλλα στελέχη και ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε μια «άκακη» ίωση. 

Χρειάζεται προσοχή

Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, λοιπόν, δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται οξυγόνο ή εντατική θεραπεία για την ασθένεια.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί και φορείς δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνουν προσοχή.
Οι χώρες ανά τον κόσμο αντέδρασαν, λαμβάνοντας εκ νέου περιοριστικά μέτρα, πάντα με το βλέμμα στην επιβάρυνση που θα δεχθούν τα συστήματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Omicron αποδειχθεί λιγότερη σοβαρή, η εξάπλωσή της μπορεί να επεκταθεί φέρνοντας τους υγειονομικούς φορείς στα όριά τους.
Το ίδιο αναφέρει και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που προειδοποιεί να μην πάρουμε ελαφρά τη νέα παραλλαγή.
«Μολύνοντας πολλούς περισσότερους ανθρώπους, στατιστικά ένας τέτοιος ιός μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους σοβαρή νόσηση και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος».
Δεδομένου ότι η παραλλαγή Omicron εκφεύγει των εμβολίων, «ως απειλή κρίνεται σημαντική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης