Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή ανάκαμψη στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed - Κέρδη +1,63% ο S&P 500

Ισχυρή ανάκαμψη στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed - Κέρδη +1,63% ο S&P 500

Παραμένει σε πτωτική τροχιά η Wall Street, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Fed

Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν σήμερα 15/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις με τους επενδυτές να βλέπουν με θετικό βλέμμα τις ανακοινώσεις της Federal Reserve.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές εντός του 2022 και άλλες τρεις την επόμενη χρονιά.

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ακόμα ότι θα διπλασιάσουν τον ρυθμό περιστολής του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δισ. δολάρια τον μήνα, το οποίο θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος στο τέλος Μαρτίου αντί για τον Ιούνιο με βάση το αρχικό σχέδιο.
Στις νέες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 στο 2,6% από 2,2%, με βάση τη μέτρηση της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE).
Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4% το 2022 από 5,5% φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τη λέξει «παροδικός» για τον πληθωρισμό.
Τα επιτόκια παρέμειναν όπως αναμενόταν στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0 με 0,25%.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +1,08% στις 35.927,43 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,63% στις 4.709,85 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,15% στις 15.565,58 μονάδες

Τέλος σε όλα τα «εφιαλτικά σενάρια» για στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ έβαλε το Κογκρέσο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε – μετά τη Γερουσία – το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους.
Με 221 ψήφους υπέρ και 209 κατά, η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο νόμου που είχε ήδη εγκρίνει η Γερουσία και θα δώσει στο ομοσπονδιακό κράτος την ευχέρεια να αποπληρώνει τις οφειλές του ως τις αρχές του 2023.
Το όριο του χρέους διαμορφώνεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (αυξημένο κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια), κάτι που σημαίνει πως αφενός η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αφετέρου πως η κυβέρνηση του προέδρου Biden θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο της με τα νομοσχέδια για την τόνωση της παραγωγής και της οικονομίας.
Πλέον αυτό που απομένει είναι η υπογραφή του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Joe Biden.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόκειται να θέσει άλλες οκτώ κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας κατασκευής εμπορικών drone, DJI, σε επενδυτική «μαύρη λίστα» για φερόμενη εμπλοκή τους στην παρακολούθηση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η DJΙ και οι Megvii, Dawning Information Industry, CloudWalk Technology, Xiamen Meiya Pico, Yitu Technology, Leon Technology και NetPosa Technologies θα μπουν στην «μαύρη λίστα» των «εταιρειών του κινεζικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος» την Πέμπτη, σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται δυο πηγές που έχουν ενημερωθεί για την απόφαση.
Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται ήδη στη «λίστα εισαγωγής» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογία ή προϊόντα από την Αμερική προς τους κινεζικούς ομίλους, χωρίς να υπάρχει σχετική κρατική άδεια.
Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί επενδυτές απαγορεύεται να πάρουν μερίδιο στους 60 κινεζικούς ομίλους που ήδη βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οριακή άνοδο 0,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, στην έναρξη της εορταστικής περιόδου, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα υψηλός.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,8%, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Οι Αμερικανοί έχουν χρήματα να ξοδέψουν λόγω των επιδομάτων στήριξης, των αυξανόμενων μισθών και των υψηλών αποταμιεύσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να τους κάνει να ξανασκεφτούν τι αγοράζουν, σημειώνει το Marketwatch.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Νέα Υόρκη παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να εμφανίσει σημαντική επιβράδυνση.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες ενισχύθηκε στις 31,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 30,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η New York Fed.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 25 μονάδες.
Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι οι συνθήκες στον κλάδο βελτιώνονται.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αρχίσει να υποχωρούν, με τον δείκτη για τις προθεσμίες παράδοσης να υποχωρεί 9,1 μονάδες στο 23,1 αν και ο δείκτης για τις ανεκτέλεστες παραγγελίες σκαρφάλωσε 6,3 μονάδες στο 19 τον Δεκέμβριο.
Οι δείκτες για τις τιμές επίσης υποχώρησαν αν και παρέμειναν κοντά στα ιστορικά τους ρεκόρ, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε 4,6 μονάδες στο 21,4.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Eli Lilly & Co αναβάθμισε τις εκτιμήσεις στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των προϊόντων της.
Η εταιρεία τόνισε ότι αναμένει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2021, στα 8,15-8,20 δολάρια, έσοδα 28-28,3 δισ. Δολαρίων.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 8,02 δολάρια και έσοδα 27,6 δισ. Δολάρια.
Για το 2022, αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 8,50-8,65 δολάρια και έσοδα στα 27,8-28,3 δισ. Δολάρια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη της κυλιόμενες υποβολής στον οργανισμό φαρμάκων για νέα φάρμακα, ενώ τόνισε ότι σχεδιάζει νέες κλινικές δοκιμές για άλλα.

Έσπασαν το πτωτικό σερί οι ευρωαγορές 

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν  οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve λίγο πριν τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για την πολιτική της που πιθανόν να σημάνει μια ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό μετά και την προειδοποίηση που απεύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι η νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε προηγούμενο στέλεχος, λέγοντας ότι η παραλλαγή είναι πιθανώς παρούσα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών σε τρόφιμα, ένδυση και καύσιμα, από το 4,2% τον Οκτώβριο.
Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 4,7%, ενώ η Bank of England προέβλεπε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5% την άνοιξη του 2022 πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% στα τέλη του 2023.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 0,4% άνοδο.
Έπειτα και τα τελευταία δεδομένα, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Bank of England αύριο (16/12/2021).
Πάντως, το ΔΝΤ προειδοποίησε της ΒοΕ κατά της αδράνειας.
«Η νομισματική επιτροπή έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ευχέρειας να διαχειριστεί την πορεία του πληθωρισμού και να τον οδηγήσει πίσω στο στόχο του 2%», ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 15.476,35 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,5% στις 6.927,63 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Industria de Diseno Textil ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πωλήσεων επιταχύνθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο και το τέταρτο, καθώς τα καταστήματα άνοιξαν ξανά και τα διαδικτυακά έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ισπανικός όμιλος μόδας, γνωστός ως Inditex, είχε καθαρές πωλήσεις 19,3 δισ. ευρώ τους εννέα μήνες έως τα τέλη Οκτωβρίου, υποδηλώνοντας ποσό 7,36 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν τριμηνιαίες πωλήσεις 7,31 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο 13 εκτιμήσεων που συνέταξε η FactSet.
Σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση και κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του οικονομικού έτους 2019. Για το τρέχον τρίμηνο έως τις 10 Δεκεμβρίου, διατηρήθηκε ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εσόδων δύο ετών, ανέφερε η Inditex.
Για το εννεάμηνο, η Inditex είχε καθαρά κέρδη 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA 5,4 δισ. ευρώ. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 28% ετησίως.
Η μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, Generali, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει μέχρι 6,1 δισ. Ευρώ στους μετόχους μέχρι το 2024 σε μερίσματα και με την πρώτη της επαναγορά ίδιων μετοχών σε 15 χρόνια, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet επιδιώκει τον επαναδιορισμό του στη θέση.
Ο Donnet, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει τη θητεία του τον Απρίλιο παρά τις αντιδράσεις στη στρατηγική του από τους δύο μεγάλους μετόχους, διέθεσε επίσης μέχρι και 3 δισ. Ευρώ σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ασφάλειες και στη διαχείριση asset.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Generali κοιτάζει να διευρύνει τις δραστηριότητες ασφαλειών και διαχείρισης asset στην Ευρώπη και στην Ασία.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξετάστηκαν επίσης για το ενδεχόμενο επέκτασης του τομέα διαχείρισης assets.
Στο προηγούμενο σχέδιο εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο Donnet δαπάνησε το 85% των 4 δισ. Ευρώ, κάτι που οι επικριτές του θεωρήσαν πολύ δειλό.
Η Generali δήλωσε ότι στοχεύει σε μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 6%-8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το νέο σχέδιο.
Η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση των ασφαλίστρων σε μη μηχανοκίνητη περιουσία και για ατυχήματα, περισσότερο από 4% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο στο διάστημα 2021-2024.
Πρόσθεσε δε ότι στοχεύει σε μικρές επιχειρήσεις και στη φροντίδα ηλικιωμένων και στην ταξιδιωτική ασφάλιση στις ΗΠΑ.

Αρνητική τάση στις αγορές της Ασίας με φόντο τα κινεζικά μάκρο

Μεικτά πρόσημα με αρνητικές ως επί το πλείστον τάσεις στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού με την κινεζική αγορά να εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες ενώ οι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Νοέμβριο καθώς μετριάστηκε η ενεργειακή κρίση στη χώρα, ενώ η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η προστιθέμενης αξίας βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Νοέμβριο, υψηλότερα από την αύξηση 3,5% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το 3,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Οι πωλήσεις λιανικής, αυξήθηκαν 3,9% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, έναντι της αύξηση 4,9% τον Οκτώβριο και επίσης χαμηλότερα από το 4,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Επιπλέον οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν στην Κίνα για τρίτο μήνα τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι και πλέον ετών, καθώς η ύφεση στον τομέα των ακινήτων της χώρας, επιδεινώθηκε από την καταστολή των αρχών της Κίνας.
Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ο Shenzen σημείωσε πτώση -0,31%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,1%.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης