Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανείπωτη τραγωδία στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 800.000 οι νεκροί λόγω covid

Ανείπωτη τραγωδία στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 800.000 οι νεκροί λόγω covid
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως - Αναζωπύρωση πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί από την επιδημία της covid ξεπέρασαν τους 800.000, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
Αν και ο πληθυσμός των ΗΠΑ αποτελεί το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρόλο αυτά μετρά το 15% των 5,3 εκατομμυρίων θανάτων που έχουν καταγραφεί, ενώ αναφέρουν ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 1.500 νεκρούς.

Θάνατοι που θα είχαν αποτραπεί

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 400.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί ενώ ήταν ήδη διαθέσιμα τα εμβόλια.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως όταν εμφανίστηκαν τα εμβόλια, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναφέρει 300.000 θανάτους, αριθμός που διπλασιάστηκε στα μέσα Ιουνίου και έφτασε τους 700.000 την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της covid (λίγο πάνω από το 60% του πληθυσμού) ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πλειονότητα των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Johns Hopkins, οι θάνατοι λόγω covid είναι ίσοι με τον αριθμό των Αμερικάνων που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιακές παθήσεις ή έμφραγμα, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα του Πανεπιστημίου της Washington κάνουν λόγο για άλλους τουλάχιστον 80.000 θανάτους έως την 1η Μαρτίου.

Αναζωπύρωση

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω της παράλλαξης Delta, η οποία έφτασε στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Αν και η Delta ευθύνεται για το σύνολο των κρουσμάτων, εκτιμάται πως πολύ σύντομα η παράλλαξη Omicron θα την υπερσκελίσει.
Ήδη επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως οι δύο δόσεις των εμβολίων δεν είναι επαρκείς για προστασία έναντι της Omicron και για αυτό οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για την χορήγηση τρίτης δόσης.

Φόρος τιμής

«Καθώς περνάμε το συμβολικό όριο των 800.000 Αμερικανών που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19, θυμόμαστε τον καθέναν τους, τις ζωές που έζησαν, προσευχόμαστε για τους δικούς τους.
Ξέρω πως είναι να έχεις μια καρέκλα αδειανή στο τραπέζι της κουζίνας, ειδικά την περίοδο των γιορτών, και η καρδιά μου βρίσκεται σε κάθε οικογένεια που βιώνει αυτή την οδύνη» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος Joe Biden.
Οι επικεφαλής του Κογκρέσου τήρησαν χθες Τρίτη 14/12 το βράδυ ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν.
«Θυμόμαστε τα 800.000 αγαπημένα πρόσωπα που δεν έφθασαν μέχρι εδώ: έναν πατέρα, έναν παππού, μια μητέρα, μια γιαγιά, έναν φίλο, ένα οικείο πρόσωπο στη γειτονιά.
Όλοι ξέρουμε κάποιον που πήρε αυτή η αρρώστια» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης