Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη Harvard/MIT: Αναποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι Omicron χωρίς γ' δόση

Μελέτη Harvard/MIT: Αναποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι Omicron χωρίς γ' δόση
Χαμηλή έως μηδαμινή η εξουδετέρωση αντισωμάτων της Omicron μετά τις δύο δόσεις των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παράλλαξης Omicron, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως τους επόμενους μήνες.
Μελέτη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ εξέτασε δείγματα αίματος από πολίτες που έκαναν τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson&Johnson και τα οποία μολύνθηκαν από ψευδοϊό που κατασκευάστηκε να μοιάζει με την Omicron.
Οι ερευνητές βρήκαν από «χαμηλή έως μηδαμινή» εξουδετέρωση αντισωμάτων της παράλλαξης Omicron από τα τρία εμβόλια και συγκεκριμένα μετά από τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer και Moderna και από την χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, δείγματα αίματος πολιτών που είχαν κάνει και την γ’ δόση έδειξαν ισχυρή εξουδετέρωση της Omicron.

Δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Delta

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Omicron είναι πιο μολυσματική σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλάξεις, και τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Delta.
Τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα και με άλλες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την Omicron.
Υπενθυμίζεται πως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca δεν προκαλούν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Omicron.
Αλλά και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech ανέφεραν από την πλευρά τους ότι η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου οδηγεί σε χαμηλότερα εξουδερωτικά αντισώματα της Omicron και ότι μόνο η χορήγηση και τρίτης δόσης μπορεί να εξουδετερώσει την Omicron.
Μέχρι στιγμής Moderna και Johnson&Johsnon δεν έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα ερευνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της Omicron.

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας: Η Omicron … εξουδετερώνει τα εμβόλια – Αναγκαία η γ’ δόση

Στο συμπέρασμα ότι η παράλλαξη Omicron είναι ιδιαίτερα ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια καταλήγει μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την οποία θεωρείται απαραίτητο να γίνει η τρίτη – αναμνηστική δόση για υψηλότερη προστασία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η Omicron είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι ήταν τα εμβόλια έναντι των προηγούμενων παραλλαγών του ιού.
Παρόλο αυτά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ιδίως εφόσον κάποιος κάνει την τρίτη δόση και για αυτό το λόγο συστήνεται να γίνουν οι αναμνηστικές δόσεις, έτσι ώστε να μην αυξηθούν εκ νέου κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα πρώτα δεδομένα

Οι ειδικοί ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα που αφενός ενσωματώνουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη Delta και στις άλλες παλαιότερες παραλλαγές, αφετέρου λαμβάνουν υπόψη τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Omicron.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανοσοδιαφυγή βασίζονται στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και κατά πόσο αυτά μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και απέναντι στις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού.
Τα μοντέλα εκτιμούν ότι, μετά από δύο δόσεις mRNA εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στο να αποτρέψει τη νόσο Covid-19 με συμπτώματα είναι περίπου μόνο 30%, έναντι 87% όσον αφορά τη Delta.
Αν μάλιστα έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση, τότε η προστασία από δύο δόσεις εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης «ουσιαστικά εξαφανίζεται».

Η γ’ δόση

Όμως οι ενισχυτικές-αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν εν μέρει την προστασία περίπου στο 48%, ποσοστό που σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και καθηγητή, A. Marm Kilpatrick «είναι παρόμοιο με την προστασία 43% που έχουν έναντι της Delta οι εμβολιασμένοι με εξασθενημένη ανοσία».
«Ευτυχώς, είναι σημαντικό πως η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (λόγω Omicron) είναι πολύ υψηλότερη.
Εκτιμούμε ότι είναι 86% σε περίπτωση που έχει πρόσφατα κάποιος κάνει δεύτερη δόση εμβολίου mRNA, 67% αν έχει περάσει καιρός και η ανοσία του έχει εξασθενήσει, και 91% μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση» αναφέρει ο Kilpatrick.

Το συμπέρασμα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση της Omicron, «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (δύο δόσεις) έναντι της σοβαρής νόσου μειώνεται σημαντικά για τα άτομα με εξασθενημένη πια ανοσία, ενώ η προστασία έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της μετάδοσης (του ιού) σχεδόν εξαλείφεται.
Όμως οι τρίτες δόσεις βελτιώνουν σημαντικά αυτές τις μειώσεις, αν και αποκαθιστούν την προστασία απλώς στα επίπεδα ισοδύναμα με εκείνα της προστασίας των ατόμων με εξασθενημένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Delta.
Συνεπώς, η εισβολή της Omicron είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα εξάπλωση των λοιμώξεων και σημαντική αύξηση των νοσηλειών, εκτός και αν υπάρξει ενίσχυση της ανοσίας με ευρεία χορήγηση ενισχυτικών δόσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης