Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street, πτώση -0,75% ο S&P 500 - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και Fed

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street, πτώση -0,75% ο S&P 500 - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και Fed

Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Σχετικά Άρθρα
Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα 14/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω επιφυλακτικότητας καθώς τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής που ανακοινώθηκαν επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ράλι των τιμών την ίδια στιγμή που ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν αύξηση 0,8% για τις τιμές παραγωγού το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και ετήσιο άλμα 9,6% - το μεγαλύτερο στην ιστορία της έρευνας – αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,5%.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αυριανές αποφάσεις της Federal Reserve που θα καθορίσουν πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να δρομολογήσει στη συνέχεια την αύξηση των επιτοκίων της.
Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ξεκινά στη σκιά των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8%.
Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει την Τετάρτη την ταχύτερη συρρίκνωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2022, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του α' εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες -0,3% στις 35.544,18 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε  -0,75% στις 4.634,09 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,14% στις 15.237,64 μονάδες

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα με ανησυχία την αλματώδη εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron που έχει υποχρεώσει αρκετές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση του ιού.
Στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια επανέφερε την οδηγία για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με ισχύ από την Τετάρτη.
Μια μελέτη που ανακοινώθηκε σήμερα από την Discovery, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών
ασφάλισης στη Νότια Αφρική, έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BionTech προσφέρει προστασία 70% κατά της νοσηλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το κλίμα μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ενισχύθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο, αλλά οι επιχειρήσεις συνέχισαν να είναι απαισιόδοξες αναφορικά με τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).
Ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε υψηλότερα, στις 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο από το χαμηλό εξαμήνου των 98,2 μονάδων τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 98 μονάδες.
Η έρευνα του NFIB είναι ένα μηνιαίο δείγμα για την πορεία των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν στην έκθεση για να έχουν μια εικόνα για την εγχώρια ζήτηση και για να προεκτείνουν τις τάσεις των προσλήψεων και των μισθών, στην ευρύτερη οικονομία.
Η αισιοδοξία μεταξύ των αμερικανικών μικρών επιχειρήσεων ανέκαμψε μέσα σε μήνες μετά από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία, αλλά υποχώρησε ξανά μετά από τις προεδρικές εκλογές, και έχει παραμείνει σε υποτονικά επίπεδα εν μέσω διαδοχικών κυμάτων του κορωνοϊού.
«Οι ιδιοκτήτες είναι απαισιόδοξοι καθώς πολλοί συνεχίζουν να διαχειρίζονται προκλήσεις όπως τον ασυγκράτητο πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg.
Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παραμένουν απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες, αναφέρει η έκθεση.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν αναιμικές σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είναι η αύξηση της απασχόλησης.


Πέμπτη ημέρα απωλειών για τις ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης omicron και η νευρικότητα για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν άφησαν περιθώρια για μια ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές.
Tο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένας ασθενής που νόσησε με τη νέα μετάλλαξη του ιού απεβίωσε, με τα μέτρα του Σχεδίου Β της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 να είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει σήμερα για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η έντονη σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η χρήση υγειονομικών πιστοποιητικών σε ορισμένους χώρους.
Την ίδια ώρα ο ταξιδιωτικός κλάδος σταθμίζει τον κίνδυνο να επιβληθούν πιο αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας, την ΕΚΤ και κυρίως τη Federal Reserve.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της μετά την κατάθεση του προέδρου Jerome Powell στο Κογκρέσο.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, αναμένονται οι λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Οι κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για μια αβέβαιη οικονομική προοπτική, καθώς οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της Covid-19.

O γερμανικός DAX έχασε -1,1% στις 15.453,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -0,7% στις 6.895,31 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με απώλειες -0,2% στις 7.218,64 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 1,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης και κατά 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Έναν μήνα πριν είχε ενισχυθεί κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 3,3% υψηλότερη στην ευρωζώνη και 3,6% στην ΕΕ.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η υψηλότερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε σε Γερμανία και Σλοβακία (+3,0% και οι δύο), Ελλάδα (+2,5%) και Δανία (+2,1%). Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση παρατηρήθηκε σε Εσθονία (-2,4%), Λετονία (-1,5%), Ολλανδία και Ρουμανία (και οι δύο -0,9%).
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε σε Λιθουανία (+22,7%), Ελλάδα (+17,2%) και Δανία (+14,0%).
Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση σε Ρουμανία (-6,6%), Πορτογαλία (-6,5%) και Τσεχία (-4,9).
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας το 2022 κατά 1,4% προχώρησε το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, και την αναβάθμισε κατά 1,4% για το 2023.
Μετά από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων, το Ifo προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 3,7% στο επόμενο έτος και 2,9% το 2023, μετά από την ανάπτυξη 2,5% το 2021.
«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον εφοδιασμό και το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, επιβραδύνουν σημαντικά τη γερμανική οικονομία”, ανέφερε ο επικεφαλής προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.
Η ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία που αναμενόταν για το 2022, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, δήλωσε.
Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο α΄ τρίμηνο του 2022, η οικονομία αναμένεται να είναι στάσιμη.
«Στο β΄ εξάμηνο του 2022, μια ισχυρή ανάκαμψη θα ξεκινήσει καθώς τα κύματα του κορωνοϊού θα εξασθενούν και τα προβλήματα στην τροφοδοσία σταδιακά τελειώνουν», ανέφερε ο Wollmershaeuser.
Η συνολική οικονομική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% και 1,8% αντιστοίχως, και στη συνέχεια να κινηθεί αργά προς ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπει το Ifo.
Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει σε φυσιολογικό επίπεδο μέχρι το 2023, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,8%, προβλέπει το Ifo.
Ο δείκτης της ανεργίας θα μειωθεί από το προβλεπόμενο 5,7% το 2021 στο 5,2% το 2022 και στο 4,9% το 2023.
Ο αριθμός των ανθρώπων σε απασχόληση αναμένεται επομένως να αυξηθεί κατά 409.000 το 2022 και κατά 311.000 το 2023, έχοντας 97.000 περισσότερους κατά μέσο όρο το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στο 4,2% υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Σε τριμηνιαία βάση, το ποσοστό κινήθηκε καθοδικά κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 75,5%, κινούμενο ανοδικά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή 149.000 νέους εργαζόμενους, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν.
Η αύξηση του μέσου όρου των συνολικών αμοιβών, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, ανήλθε σε 4,9% τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση των τακτικών αποδοχών, εξαιρουμένων των μπόνους, διαμορφώθηκε στο 4,3%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας συστημάτων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας Savion, από την Macquarie’s Green Investment Group, προχωρά η Royal Dutch Shell, προκειμένου να ενισχύσει το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στο πλαίσιο της στροφής της προς μορφές ενέργειας μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν αποκάλυψε το τίμημα της συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι η εξαγορά προστίθεται στην προηγούμενη επένδυσή της στην αμερικανικό διαχειριστή μονάδων ηλιακής ενέργειας, με τη Savion να έχει υπό ανάπτυξη έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης άνω των 18 γιγαβάτ για λογαριασμό πελατών.

Πτώση στην Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.
Η κινεζική επαρχία Τζετζιάνγκ, που αποτελεί κέντρο της μεταποίησης, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη της για φέτος έξαρση της covid-19, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να είναι σε καραντίνα και τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό να αναστέλλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων, να ακυρώνουν πτήσεις και να ματαιώνουν εκδηλώσεις.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τα προσωπικά στεγαστικά δάνεια για την αγορά κατοικιών στην Κίνα, διατήρησαν τη δυναμική της αύξησης τους το Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα (PBOC).
Στα τέλη Νοεμβρίου, τα προσωπικά στεγαστικά δάνεια στην Κίνα, καταγράφονταν στα 38,1 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια), με αύξηση 401,3 δισεκατομμυρίων γουάν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 348,1 δισεκατομμύρια γουάν, με αύξηση 101,3 δισεκατομμυρίων γουάν από τη μηνιαία αύξησή τους, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την PBOC.
Στο εννεάμηνο 2021, η χορήγηση προσωπικών στεγαστικών δανείων στην Κίνα παρέμεινε σταθερή, με την αύξηση των δανείων αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας να καταγράφει σημαντική μείωση.
Υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών, τα δάνεια που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, καταγράφηκαν να χορηγούνται σταθερά και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,76% στις 3.743 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,7% στις 28.432 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε απώλειες -1,3% στις 23.635 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -0,5% στις 3.661 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης