Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη - Οξφόρδη: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής νόσου από covid-19, παρά από τα εμβόλια

Μελέτη - Οξφόρδη: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής νόσου από covid-19, παρά από τα εμβόλια
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής νόσου έπειτα από μόλυνση από την Covid-19, παρά έπειτα από τα εμβόλια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη
Σχετικά Άρθρα
Μελέτη που διεξήχθη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι μολύνσεις από την Covid-19 είναι πολύ πιο πιθανό, απ' ό,τι τα εμβόλια, να προκαλέσουν σπάνιες καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως καρδιακή φλεγμονή, δήλωσαν σήμερα βρετανοί ερευνητές αφού ανέλυσαν δεδομένα 38 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η μελέτη συνέκρινε τους κινδύνους εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας και καρδιακής αρρυθμίας έπειτα από μια πρώτη και δεύτερη δόση εμβολίων κατά της Covid-19 (AstraZeneca-Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Moderna) και έπειτα από μόλυνση από τον κορωνοϊό.
Οι συγγραφείς της μελέτης ήταν πλήρως ανεξάρτητοι από την ομάδα που αναπτύσσει τα εμβόλια της Οξφόρδης κατά της covid-19.
Ενώ η σύνδεση μεταξύ της καρδιακής φλεγμονής (όπως η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα) και ο εμβολιασμός δεν παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών των πιο κοινών εμβολίων Covid-19, λίγο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας των εμβολίων σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τη μεταξύ τους σύνδεση, ιδίως όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα και ιδιαίτερα σε νεότερα άτομα.

Εμβόλια vs νόσησης

Όπως αναφέρει η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές συνέδεσαν την αγγλική εθνική βάση δεδομένων εμβολιασμού (NIMS) για τον εμβολιασμό Covid-19 με μια εθνική βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης σε επίπεδο ασθενών 38 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω που εμβολιάστηκαν για τον Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2020 και Αυγούστου 24, 2021.
Η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου από μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και καρδιακές αρρυθμίες στις 1-28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή ένα θετικό τεστ PCR για τον Covid-19.
Η Julia Hippisley-Cox, Καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας και Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των κινδύνων σοβαρής νόσησης από τη μόλυνση Covid-19.
«Και αυτό που εντοπίσαμε ενισχύει αυτό το εύρημα - ενώ υπάρχουν ορισμένοι αυξημένοι κίνδυνοι σπάνιων καρδιακών επιπλοκών που σχετίζονται με τα εμβόλια, αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη νόσηση από Covid-19.
Για παράδειγμα, υπολογίσαμε μεταξύ 1 και 10 επιπλέον περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε 1 εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν με πρώτη ή δεύτερη δόση, αλλά 40 επιπλέον περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο άτομα που μολύνθηκαν με Covid-19.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να προσδιορίζουμε τους κινδύνους αυτών των σπάνιων παρενεργειών από τα εμβόλια, για να διασφαλίσουμε ότι οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν τι πρέπει να αναζητήσουν, να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και να ενημερώσουν τη λήψη κλινικών αποφάσεων και τη διαχείριση των πόρων», εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ - Οι κίνδυνοι παρενεργειών από το εμβολιασμό

Η Martina Patone, ιατρική στατιστικολόγος στο Nuffield Department of Primary Care Health Sciences, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τα περιστατικά καρδιακής νόσου μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση με Covid-19 και η πρώτη που συγκρίνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων μεταξύ διαφορετικών προϊόντων εμβολίου και μόλυνσης από  Covid-19.
«Αυτή είναι επίσης η πρώτη μελέτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ καρδιακών συμβάντων και του εμβολίου AstraZeneca.
Αυτό θα είναι σημαντικό για το κοινό, τους κλινικούς ιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς παρόλο που η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα δεν παρατηρήθηκαν ως κίνδυνοι σε δοκιμές εμβολίων Covid-19, εκεί έχουν υπάρξει πολυάριθμες αναφορές ύποπτων περιπτώσεων μετά τον εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό».
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι μυοκαρδίτιδας που σχετίζονται με τα δύο εμβόλια mRNA είναι ελαφρώς υψηλότεροι σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και ιδιαίτερα μετά το δεύτερο εμβόλιο Moderna.
Για αυτούς τους ανθρώπους, η μελέτη υπολόγισε ότι υπήρξαν επιπλέον 10 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο άτομα μετά από θετικό τεστ Covid και επιπλέον 15 ανά εκατομμύριο, μετά από μια δεύτερη δόση εμβολίου Moderna.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης