Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Πως από «πρωταθλητής» στον εμβολιασμό μετατράπηκε σε… ανεμβολίαστο έθνος

Ισραήλ: Πως από «πρωταθλητής» στον εμβολιασμό μετατράπηκε σε… ανεμβολίαστο έθνος
Το 40% έως το 45% του πληθυσμού δεν προστατεύεται πλήρως από την παραλλαγή Omicron
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ αποτελούσε παγκόσμιο πρότυπο εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς εκπόνησε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid 19 στον κόσμο.
Ωστόσο, 12 μήνες αργότερα, φαίνεται ότι η χώρα υστερεί στην εμβολιαστική καμπάνια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.
Άλλωστε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett την Κυριακή, «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε επαρκώς προστατευμένοι».

Μόλις το 60-65% θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο

Με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Nachman Ash και το Υπουργείο Υγείας, ποσοστό μόλις 60% - 65% από τα 8 εκατομμύρια Ισραηλινούς που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, είναι πλήρως εμβολιασμένο, που σημαίνει ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό ή έχουν περάσει λιγότερο από έξι μήνες από τότε που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ποια παιδιά δεν εμβολιάζονται

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστια κενά μεταξύ των τομέων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, καθώς πολλά παιδιά που προέρχονται από την υπερορθόδοξη και την αραβική κοινότητα παραμένουν ανεμβολίαστα.
Ενώ περίπου το 14% των παιδιών στον γενικό τομέα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το ποσοστό είναι κάτω από 2% στον υπερορθόδοξο τομέα και λίγο πάνω από 1% στον αραβικό τομέα, από τις 11 Δεκεμβρίου.
Άλλο έναν 12% εμβολιάστηκε με δύο δόσεις πριν από έξι μήνες, ενώ το 9% είναι εντελώς ανεμβολίαστο και ποσοστό 10% έως 12% έχει αναρρώσει ή έχει αναρρώσει και έχει λάβει μία δόση.
Και, τέλος, ένα άλλο 1,5% είναι παιδιά που έγιναν επιλέξιμα για δεύτερη δόση μόλις τη Δευτέρα, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών στο Ισραήλ.

Απροστάτευτο το 40-45% του πληθυσμού

Με άλλα λόγια, το 40% έως το 45% του πληθυσμού δεν προστατεύεται πλήρως από την παραλλαγή Omicron - περίπου το ένα τρίτο των Ισραηλινών, καθώς και ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν.
Επί του παρόντος, οι μελέτες δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer παρέχουν ελάχιστη μόνο προστασία έναντι της μετάλλαξης, ενώ τρεις δόσεις –αν και λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τη Delta– εξακολουθούν να είναι περίπου 75% αποτελεσματικά έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης.
Οι κυβερνητικοί και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκλιπαρούν το κοινό να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Η τρίτη δόση παρέχει αρκετά καλή προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, «συμπεριλαμβανομένης της Omicron… Απευθύνομαι σε εσάς: Πηγαίνετε σήμερα, ακόμη και χωρίς ραντεβού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης