Διεθνή

Διετία αποτυχημένων προβλέψεων από την ελίτ των επενδυτικών τραπεζών - Τι βλέπουν για το 2022

Διετία αποτυχημένων προβλέψεων από την ελίτ των επενδυτικών τραπεζών - Τι βλέπουν για το 2022
Τα νοικοκυριά κάθονται πάνω σε τρισεκατομμύρια δολάρια πλεονάζουσας αποταμίευσης, η οποία εάν δαπανηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί
Τα χρόνια της Covid 19 είναι γεμάτα με προβλέψεις που δεν λειτούργησαν ποτέ.
Για όποιον κοιτάζει μπροστά στο 2022, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να σταματήσει, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg Economics, στην οποία υπάρχει και η παραδοχή της αποτυχίας.
Βέβαια, για το 2022, οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν ως βάση τους μια ισχυρή ανάκαμψη και μια αλλαγή της έκτακτης νομισματικής πολιτικής.
Τι μπορεί να πάει στραβά; Άφθονες οι εξελίξεις...
Omicron, πληθωρισμός, tapering της Fed, ύφεση στην Κίνα, Evergrande, Ταϊβάν, πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, νέα κρίση του ευρώ και αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και μια Μέση Ανατολή υπό κρίση — όλα αυτά εμφανίζονται σε μια μεγάλη λίστα κινδύνων.
Μερικά πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο, φυσικά.
Οι κυβερνήσεις ενδέχεται να αποφασίσουν να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη.
Το τελευταίο πενταετές σχέδιο της Κίνας θα μπορούσε να προσελκύσει επίσης ισχυρότερες επενδύσεις, ενώ η συνέχιση της πανδημίας μπορεί να χρηματοδοτήσει μια παγκόσμια υπερβολή δαπανών.

Omicron και περισσότερα Lockdowns

Είναι νωρίς για μια οριστική απάντηση σχετικά με την παραλλαγή omicron της Covid-19.
Προφανώς πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, μπορεί όμως να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα.
Αυτό θα βοηθούσε τον κόσμο να επιστρέψει σε κάτι σαν φυσιολογικό - που σημαίνει ότι ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες.
Τα lockdown και η προσοχή κατά της Covid 19 έχουν κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από γυμναστήρια ή εστιατόρια, για παράδειγμα, και τους ενθάρρυναν να αγοράζουν περισσότερα πράγματα.
Μια επανεξισορρόπηση των δαπανών θα μπορούσε να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,1% από τις βασικές προβλέψεις του Bloomberg Economics για 4,7%.
Αλλά μπορεί να μην είναι ο κόσμος τόσο τυχερός.
Μια πιο μεταδοτική και θανατηφόρα παραλλαγή θα παρέσυρε τις οικονομίες.
Ακόμη και μια τρίμηνη επιστροφή στους πιο σκληρούς περιορισμούς του 2021 - χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση - θα μπορούσε να οδηγήσει την ανάπτυξη του 2022 να είναι αργή στο 4,2%.
Σε αυτό το σενάριο, η ζήτηση θα ήταν πιο αδύναμη και τα προβλήματα προσφοράς στον κόσμο θα εξακολουθούσαν πιθανότατα, με τους εργαζομένους να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας με περαιτέρω αναταραχές στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ήδη αυτόν τον μήνα, η κινεζική πόλη Ningbo - η έδρα ενός από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου - έχει νέο lockdown.

Η απειλή του πληθωρισμού

Στις αρχές του 2021, οι ΗΠΑ προβλεπόταν ότι θα κλείσουν το έτος με πληθωρισμό 2%.
Αντίθετα είναι κοντά στο 7%.
Το 2022, για άλλη μια φορά, η συναίνεση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος κοντά στα επίπεδα-στόχους.
Μια άλλη μεγάλη αστοχία είναι πιθανή.
Η Omicron είναι μόνο μια πιθανή αιτία.
Οι μισθοί, που ήδη αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ανέβουν υψηλότερα.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
Καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Δεν είναι όλοι οι κίνδυνοι προς την ίδια κατεύθυνση.
Ένα νέο κύμα του ιού θα μπορούσε να πλήξει τα ταξίδια, για παράδειγμα, μειώνοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Ακόμα κι έτσι, ο συνδυασμένος αντίκτυπος θα μπορούσε να εξακολουθεί να είναι ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ που αφήνει τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Powell-ing προς τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed

Η πρόσφατη ιστορία, από την ύφεση του 2013 έως το sell off των μετοχών του 2018, δείχνει πώς μια σύσφιξη της Fed προκαλεί προβλήματα στις αγορές.
Στους κινδύνους αυτή τη φορά προστίθενται οι ήδη αυξημένες τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται κοντά σε περιοχή φούσκας και οι τιμές των κατοικιών που επιταχύνονται μακριά από τα ενοίκια υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι της αγοράς κατοικίας είναι μεγαλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κρίση των subprime το 2007.
Το Bloomberg Economics μοντελοποίησε τι θα συμβεί εάν η Fed πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις το 2022 και σήμανε ότι θα συνέχιζε μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν στο 2,5%, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω και τα πιστωτικά περιθώρια ευρύτερα.
Το αποτέλεσμα: ύφεση στις αρχές του 2023.

Πιέσεις στις Αναδυόμενες Αγορές

Το Tapering της Fed θα μπορούσε να σημαίνει προσγείωση για τις αναδυόμενες αγορές.
Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ συνήθως ενισχύουν το δολάριο και προκαλούν εκροές κεφαλαίων — και μερικές φορές νομισματικές κρίσεις — στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Μερικοί είναι πιο ευάλωτοι από άλλους.
Το 2013 και το 2018 ήταν η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Τουρκία που υπέφεραν περισσότερο.
Προσθέστε τη Βραζιλία και την Αίγυπτο για να έχετε τη λίστα με τις πέντε οικονομίες σε κίνδυνο το 2022, με βάση μια σειρά μέτρων που συνέταξε το Bloomberg Economics.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ταϊβάν, με μικρό χρέος και ισχυρά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, εμφανίζονται λιγότερο εκτεθειμένες στη φυγή κεφαλαίων από τον αναδυόμενο κόσμο.

Η Κίνα θα μπορούσε να χτυπήσει στο Σινικό Τείχος

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η οικονομία της Κίνας σταμάτησε.
Το συσσωρευμένο βάρος της ύφεσης των ακινήτων Evergrande, τα επαναλαμβανόμενα lockdown Covid και οι ελλείψεις ενέργειας οδήγησαν την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στο 0,8% — πολύ κάτω από τον ρυθμό του 6% με τον οποίο έχει συνηθίσει ο κόσμος.
Ενώ η ενεργειακή κρίση θα υποχωρήσει το 2022, τα άλλα δύο προβλήματα μπορεί και όχι.
Η στρατηγική του Πεκίνου για περιοχές zero Covid θα μπορούσε να σημαίνει περιοριστικά μέτρα.
Και με την αδύναμη ζήτηση και τη χρηματοδότηση περιορισμένη, η αγορά ακινήτων - η οποία οδηγεί περίπου το 25% της οικονομίας της Κίνας - μπορεί να οδηγηθεί σε περαιτέρω πτώση.
Η βασική υπόθεση της Bloomberg Economics είναι η Κίνα να αναπτυχθεί κατά 5,7% το 2022.
Μια επιβράδυνση στο 3% θα προκαλούσε αναταράξεις σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τους εξαγωγείς εμπορευμάτων και ενδεχομένως εκτροχιάζοντας τα σχέδια της Fed, όπως ακριβώς έκανε το κραχ των κινεζικών μετοχών το 2015.

Πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη

Η αλληλεγγύη μεταξύ των ηγετών που υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και ο ακτιβισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, βοήθησε την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση της Covid.
Το επόμενο έτος, και τα δύο θα μπορούσαν να ξεθωριάσουν.
Ένας αγώνας για την ιταλική προεδρία τον Ιανουάριο θα μπορούσε να ανατρέψει τον εύθραυστο συνασπισμό στη Ρώμη.
Η Γαλλία κατευθύνεται στις κάλπες τον Απρίλιο με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη Δεξιά.
Εάν οι ευρωσκεπτικιστές αποκτήσουν δύναμη στις βασικές οικονομίες του μπλοκ, θα μπορούσε να κλονίσει την ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και να στερήσει από την ΕΚΤ την πολιτική υποστήριξη που απαιτείται για να ανταποκριθεί.
Ας πούμε ότι τα spreads των κρατικών περιθωρίων διευρύνονται κατά 300 μονάδες βάσης, όπως έκαναν στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.
Το μοντέλο της Bloomberg Economics δείχνει ότι θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο από 4% την οικονομική παραγωγή μέχρι το τέλος του 2022, οδηγώντας τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση και αναζωογονώντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητά της.

Νιώθοντας τον αντίκτυπο του Brexit

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας - μια καταδικασμένη προσπάθεια να τετραγωνιστεί ο κύκλος ανοιχτών χερσαίων συνόρων και κλειστής τελωνειακής ένωσης - πρόκειται να συνεχιστούν το 2022.
Το να φτάσουμε στο ναι θα είναι δύσκολο.
Τι θα συμβεί αν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις;
Με βάση τις προηγούμενες αναταράξεις του Brexit, η αβεβαιότητα θα έπληττε τις επιχειρηματικές επενδύσεις και θα υπονόμευε τη λίρα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα.
Σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, οι δασμοί και τα μπλοκαρίσματα στις μεταφορές θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πολλά για να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην πανδημία.
Πολλοί πλέον θέλουν να αλλάξουν την πολιτική.
Η μείωση των δημόσιων δαπανών το 2022 θα ανέλθει σε περίπου 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τα μέτρα λιτότητας που επιβράδυναν την ανάκαμψη μετά την κρίση του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS.
Υπάρχουν εξαιρέσεις.
Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε άλλο ένα κίνητρο ρεκόρ και οι αρχές της Κίνας σηματοδοτούν μια στροφή προς τη στήριξη της οικονομίας μετά από μια μακρά προσπάθεια λιτότητας.
Στις ΗΠΑ, η δημοσιονομική πολιτική μεταβλήθηκε από την τόνωση της οικονομίας στην μείωσή της το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings.
Αυτό πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο έτος, αν και τα επενδυτικά σχέδια του Προέδρου Joe Biden για τη φροντίδα των παιδιών και την καθαρή ενέργεια θα περιορίσουν την αντίσταση εάν περάσουν από το Κογκρέσο.

Τιμές τροφίμων και αναταραχή

Η πείνα είναι ένας ιστορικός παράγοντας κοινωνικής αναταραχής.
Ένας συνδυασμός των επιπτώσεων της Covid και της κακοκαιρίας έχει ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κοντά σε υψηλά ρεκόρ και θα μπορούσε να τις διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος.
Το τελευταίο σοκ στις τιμές των τροφίμων το 2011 προκάλεσε ένα κύμα λαϊκών διαμαρτυριών, ειδικά στη Μέση Ανατολή.
Πολλές χώρες της περιοχής παραμένουν εκτεθειμένες.
Το Σουδάν, η Υεμένη και ο Λίβανος - ήδη υπό πίεση - φαίνονται τουλάχιστον τόσο ευάλωτες σήμερα όσο το 2011.
Οι λαϊκές εξεγέρσεις είναι σπάνια τοπικά γεγονότα.
Ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας είναι υπαρκτός.

Πολιτική, Γεω- ή Τοπική

Οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, από τον αποκλεισμό έως την πλήρη εισβολή, θα μπορούσε να προσελκύσει άλλες παγκόσμιες δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένου του πολέμου υπερδυνάμεων των ΗΠΑ.
Αλλού, η Βραζιλία έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει εκλογές τον Οκτώβριο - σε ένα πλαίσιο πανδημικής αναταραχής και μιας ακόμα ύφεσης της οικονομίας.
Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά, αν και μια νίκη για έναν υποψήφιο που υπόσχεται αυστηρότερο έλεγχο του δημόσιου προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποια αλλαγή στην πραγματικότητα.
Στην Τουρκία, η αντιπολίτευση πιέζει να επισπευθούν οι εκλογές του 2023 στο επόμενο έτος, εν μέσω μιας νομισματικής πτώσης που ευρέως κατηγορείται για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Τι θα μπορούσε να πάει σωστά το 2022;

Δεν είναι κάθε κίνδυνος πρόβλημα.
Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραμείνει πιο επεκτατική από ό,τι φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή - κρατώντας την οικονομία μακριά από το χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού και ενισχύοντας την ανάπτυξη.
Παγκοσμίως, τα νοικοκυριά κάθονται πάνω σε τρισεκατομμύρια δολάρια πλεονάζουσας αποταμίευσης, χάρη στο κίνητρο της πανδημίας και την επιβολή λιτότητας κατά τη διάρκεια του lockdown.
Εάν αυτό δαπανηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί.
Στην Κίνα, οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και οικονομικά προσιτή στέγαση, που έχουν ήδη προγραμματιστεί στο 14ο Πενταετές Σχέδιο της χώρας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης