Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Πλήγμα για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022, η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού

IEA: Πλήγμα για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022, η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού

Η ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Σχετικά Άρθρα

Η εκτίμηση ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο για το 2022, περιλαμβάνεται στην έκθεση της ΙΕΑ (International Energy Agency - Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας), καθώς υποβαθμίζει το outlook κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τόσο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους όσο και για το 2022.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 και 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, για να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα των 99,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα παγκοσμίως.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάκαμψη αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τα καύσιμα αεροσκαφών να πλήττονται σημαντικά. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη Omicron είχε επιφέρει νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.
Ωστόσο, η ΙΕΑ συμπλήρωσε ότι ενώ η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αναμενόταν να επιβραδύνει τη ζήτηση, η ανάκαμψη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δεν αναμένεται να εκτροχιαστεί πλήρως.

Η παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Παρά αυτή την αβεβαιότητα, η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση από τον Δεκέμβριο λόγω την αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΟΠΕΚ+. Αυτή η ανοδική τάση θα μπορούσε να παραταθεί έως το 2022.
«Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ εάν οι εναπομείνασες περικοπές του ΟΠΕΚ + αποκλιμακωθούν πλήρως», ανέφερε η IEA. «Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια προσφορά θα εκτοξευθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος σε σύγκριση με μια αύξηση 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021».
Εν τω μεταξύ, η ΙΕΑ υποβάθμισε το outlook και για τις τιμές του πετρελαίου.
«Η υπόθεση μας για την τιμή του πετρελαίου (με βάση την προθεσμιακή καμπύλη) είναι περίπου 15% χαμηλότερη για το 2022 σε σχέση με την έκθεση του περασμένου μήνα», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Οι τιμές Brent κατά μέσο όρο 70,80 δολ./βαρέλι το 2021 και 67,60 δολ./βαρέλι το 2022» επισημαίνεται επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης