Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις των AstraZeneca και Pfizer για την Omicron

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις των AstraZeneca και Pfizer για την Omicron
Δεν είναι σαφές σύμφωνα με τη μελέτη αν οι δύο δόσεις αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων των AstraZeneca και Pfizer δεν παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της παράλλαξης Omicron καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να επαναμολυνθούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν ήδη νοσήσει.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, ο οποίος προειδοποίησε πως οι δύο δόσεις δεν θα είναι αρκετές για να αναχαιτίσουν την Omicron και ότι είναι αναγκαία η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.
Πάντως, οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελέτη επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χαμηλά επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Omicron θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.
«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος της εικόνας.
Μελετούν μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν δίνουν πληροφορίες για την κυτταρική ανοσία και αυτό είναι κάτι που θα ερευνηθεί επίσης» υπογράμμισε ο Matthew Snape καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συντακτών της μελέτης.

Javid (υπ.Υγείας Μ. Βρετανίας): Πρωτοφανής η εξάπλωση της Omicron

Για πρωτοφανή εξάπλωση της παράλλαξης Omicron έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μ. Βρετανίας, Sajid Javid, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες.
«Αυτό που γνωρίζουμε για την Omicron, βάσει των στοιχείων της περασμένης εβδομάδας, είναι πρώτον ότι εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες,
Αναμένουμε ένα παλιρροϊκό κύμα μολύνσεων.
Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι δύο δόσεις δεν αρκούν, αλλά οι τρεις επαρκούν» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Sky News ο Javid, ο οποίος ανέφερε ότι τουλάχιστον το 40% των ενήλικων Βρετανών έχει κάνει την αναμνηστική δόση.
«Αυτή είναι μια νέα εθνική αποστολή, να εμβολιάσουμε δηλαδή με την τρίτη δόση όλους τους ενήλικες έτσι ώστε να προστατευθούμε από την Omicron» είπε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, υποστηρίζοντας πως «είναι καλύτερο να αναληφθεί δράση τώρα από το να περιμένουμε να αυξηθούν οι θάνατοι».
Όπως είπε ο Javid, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 περιστατικά με Omicron που νοσηλεύονται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας θάνατος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης