Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian (Allianz): Η Fed πρέπει να αλλάξει τάχιστα το αφήγημά της περί «παροδικού» πληθωρισμού – Είναι αναξιόπιστη

El-Erian  (Allianz): Η Fed πρέπει να αλλάξει τάχιστα το αφήγημά της περί «παροδικού» πληθωρισμού – Είναι αναξιόπιστη

«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού είναι ίσως η χειρότερη  πρόβλεψη στην ιστορία της Federal Reserve», δήλωσε ο El-Erian

Σχετικά Άρθρα

Η Federal Reserve πρέπει να κινηθεί τάχιστα για να τροποποιήσει το αφήγημά της για τον πληθωρισμό, ανασκευάζοντας την προηγούμενη διαβεβαίωση του προέδρου Jerome Powell ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι βραχυπρόθεσμες, επισήμανε ο Mohamed El-Erian, αναλυτής της Allianz.
«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού -- είναι ίσως η χειρότερη πρόβλεψη για την πορεία πληθωρισμού στην ιστορία της Federal Reserve», δήλωσε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Λανθασμένη πολιτική – Αυτοτροφοδοτούμενη ένταση του πληθωρθσμού

«Έχει ως αποτέλεσμα σημαντική πιθανότητα μείζονος λάθους στην νομισματική πολιτική», υποστήριξε.
«Έτσι, η Fed πρέπει γρήγορα, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, να ανακτήσει τον έλεγχο του αφηγήματος για τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να ανακτήσει τη δική της αξιοπιστία.
Διαφορετικά, θα καταστεί επιταχυντής των υψηλότερων και αυτοτροφοδοτούμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Ο El-Erian έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Fed υποτιμά τους κινδύνους πληθωρισμού καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από το σοκ της πανδημίας του περασμένου έτους επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών στα πάντα: από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τα καταναλωτικά είδη.

Αφήστε το γκάζι

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz σημειωσε ότι η Fed μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού εάν είναι ειλικρινής τώρα για τα προηγούμενα λάθη της.
Έκανε εκ νέου έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «αφησουν σταδιακά το γκάζι (σ.σ. στις αγορές ομολόγων)» τη ρευστότητα που διοχετεύουν στην οικονομία και περικόπτοντας τη στήριξη στην αγορά κατοικίας.
Αν δεν γίνει αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη να «πατήσουμε απότομα φρένο» σε λίγους μήνες, κάτι που θα κινδύνευε να προκαλέσει ύφεση, σημείωσε ο El-Erian.

Επί μήνες αυξημένες οι τιμές

Ο El-Erian επισήμανε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεπεράσει το φάσμα των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ότι ο ρυθμός της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για μερικούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης