Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Βιβλική καταστροφή με εκατόμβη νεκρών - Φόβοι πως θα ξεπεράσουν τους 100

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Βιβλική καταστροφή με εκατόμβη νεκρών - Φόβοι πως θα ξεπεράσουν τους 100
Στιγμές ανείπωτης τραγωδίας ζουν πέντε πολιτείες των ΗΠΑ από τους πρωτοφανείς ανεμοστρόβιλους
Σχετικά Άρθρα

 Βιβλική καταστροφή άφησαν πίσω τους οι ανεμοστρόβιλοι και οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής 10, προς Σάββατο 11 Δεκεμβρίου πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία θα ξεπεράσει τους 100.

O αγώνας των σωστικών συνεργείων

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αναζητώντας τα συντρίμμια μετά από μια σειρά ανεμοστρόβιλων που έπληξαν έξι πολιτείες το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ των οποίων το Αρκάνσας, το Ιλινόις, το Κεντάκι, το Μισισιπή, το Μιζούρι και το Τενεσί.

Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.
Νέα στοιχεία μέσω του WaPo λένε ότι «100 άνθρωποι φοβούνται ότι έχουν σκοτωθεί».
Αυτό είναι αυξημένο κατά 30 από 70 χθες το βράδυ.
Οι μετρήσεις αναμένεται να αυξηθούν σήμερα καθώς επεκτείνονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

3_94.jpg
Biden: Ανείπωτη τραγωδία

Σε τηλεοπτική ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος Biden είπε ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί για να βοηθήσει» τις έξι πολιτείες που επλήγησαν από το ξέσπασμα του ανεμοστρόβιλου της Παρασκευής το βράδυ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία» και ενέκρινε την κήρυξη του Κεντάκι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο και Μιζούρι, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το Κεντάκι.

Κεντάκι: Οι πιο καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοοι στην ιστορία του

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andy Beshear, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι που σημειώθηκαν στο Κεντάκι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία του.
«Οι καταστροφές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι» είπε, προσθέτοντας ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Άρκανσο.
Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής: εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια στο Μέιφιλντ, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από τα ερείπια, ξεριζωμένα δέντρα.
To Μέιφιλντ πριν
a_1.png
Ένα εργοστάσιο κεριών στην πόλη, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άνθρωποι, καταστράφηκε και το μόνο που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής του Μέιφιλντ, Τζέρεμι Κρίσον, είναι «ένας σωρός από μέταλλα και ατσάλι και μηχανήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι οι διασώστες χρειάστηκε «να σέρνονται πάνω από νεκρούς για να φτάσουν σε επιζώντες».
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε λόγω των σφοδρών ανέμων.
Το Μέιφιλντ μετά
b_7.jpg
Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ από το πρωί κανένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια, εγείροντας φόβους για έναν βαρύ απολογισμό.
Ο Beshear εκτίμησε ότι θα είναι «θαύμα» αν βρεθούν άλλοι επιζώντες.

Σαν να εξερράγη βόμβα

«Ήταν σαν να εξερράγη μια βόμβα στη συνοικία μας», διηγήθηκε η Alex Goodman, κάτοικος του Μέιφιλντ.
Σε δεκάδες κτίρια στην πόλη έχουν σπάσει τα τζάμια, μέταλλα κείτονται στους δρόμους, οχήματα έχουν ανατραπεί, δέντρα και τούβλα είναι σκορπισμένα παντού.
Σε έναν χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης εθελοντές συγκέντρωναν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες: ζεστά ρούχα, πάνες για τα μωρά και μπουκάλια νερό, καθώς τόσο το δίκτυο υδροδότησης όσο και αυτό της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί ζημιές.

Ιλινόι: Έξι νεκροί σε αποθήκη της Amazon

Σε μεγάλο μέρος των κεντρικών και νότων πολιτειών των ΗΠΑ η νύκτα της Παρασκευής ήταν τρομακτική.
Στο Ιλινόι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής μιας αποθήκης της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Amazon, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών στο Έντουαρτσβιλ, James Whiteford.
Ωστόσο, σώοι είναι τουλάχιστον 45 εργαζόμενοι.
Οι έρευνες για τυχόν άλλους επιζώντες στα ερείπια, σύμφωνα με τον James Whiteford, έχουν σταματήσει και πλέον, αναζητούν μόνο νεκρούς.
«Επιβεβαιώσαμε πως 45 μέλη του προσωπικού κατάφεραν να βγουν από το κτίριο, εκ των οποίων ένα χρειάστηκε να διακομιστεί αεροπορικώς σε νοσοκομείο της περιοχής για περίθαλψη, ενώ έξι σκοτώθηκαν», ανέφερε ο επικεφαλής των πυροσβεστών James Whiteford στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ράγισε η καρδιά μας από την απώλεια των συναδέλφων μας εκεί και η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες και τους συγγενείς τους», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Amazon, Jeff Bezos.
Σημειώνεται ότι συνολικά περίπου 100 άνθρωποι εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια στην αποθήκη για να ετοιμάσουν τις παραγγελίες ενόψει των Χριστουγέννων.
2_111.jpg
Τέσσερις νεκροί στο Τενεσί, 2 στο Άρκανσο, 1 στο Μιζούρι...

Τέλος, στο Τενεσί έχουν εντοπιστεί τέσσερις νεκροί, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Άρκανσο και τουλάχιστον ένας στο Μιζούρι.
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην πόλη των 5.000 κατοίκων διευκρίνισε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τερματίστηκε νωρίτερα χθες και πως πλέον η έρευνα πέρασε στη φάση της αναζήτησης πτωμάτων.
Η ανακοίνωσή του αυτή αφήνει να πλανάται η ανησυχία πως ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης θα γίνει ακόμη πιο βαρύς τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει άλλες τρεις ημέρες.
Στο Τενεσί έχουν εντοπιστεί τέσσερις νεκροί, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Άρκανσο και τουλάχιστον ένας στο Μιζούρι.
Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν το πέρασμα των περίπου 30 ανεμοστρόβιλων που έπληξαν τις ΗΠΑ.

«Ιστορικό γεγονός»

Ένας από αυτούς διένυσε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ συνήθως οι ανεμοστρόβιλοι διανύουν μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων κατά μέσο όρο.
Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται αυτή την περίοδο του έτους κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, εξήγησε ο Victor Gensini καθηγητής Γεωγραφίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόι.
«Είναι ένα ιστορικό γεγονός», εκτίμησε.
Από την πλευρά του ο Biden επεσήμανε ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν γίνει «πιο έντονα» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις καταιγίδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης