Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nebati (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας) προς επιχειρηματίες: Παρά την νομισματική καταστροφή ακολουθούμε σταθερά τις αρχές της ελεύθερης αγοράς

Nebati (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας) προς επιχειρηματίες: Παρά την νομισματική καταστροφή ακολουθούμε σταθερά τις αρχές της ελεύθερης αγοράς
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας προσπαθεί να ανακτήσει το κλίμα εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με ομάδα επιχειρηματιών, είχε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Nureddin Nebati κατά την οποία και τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή και αμετακίνητη από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς εν μέσω νομισματικής καταστροφής που προκλήθηκε από διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg.
Η εξάωρη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο ήταν η πρώτη για τον Nureddin Nebati από τότε που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στις 2 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Ο προκάτοχός του, Lutfi Elvan, αντιτάχθηκε στις μειώσεις των επιτοκίων που ευνοεί ο Nebati και πριν από την παραίτησή του προειδοποίησε δημόσια ότι "οι θεσμοί" θα έπρεπε να εργαστούν "στο πλαίσιο των εντολών τους" ενάντια στον πληθωρισμό.

Τι ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο

"Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται εάν το δολάριο θα πέσει στο 9 ανά λίρα ή θα ανέλθει στις 14", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Nail Olpak, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
"Είναι πλέον σαφές ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός στην ελεύθερη αγορά".
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 46% έναντι του δολαρίου φέτος, που συνιστά την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο 15%, αναμένεται να συνεχίσει τις μειώσεις στις 16 Δεκεμβρίου, αψηφώντας τον πληθωρισμό που κυμαίνεται πάνω από τέσσερις φορές από το στοχευμένο 5%.

Οι ανησυχίες των επιχειρηματιών

Περισσότεροι από 60 συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι εκκρεμείς πληρωμές από κρατικούς θεσμούς και οι φορολογικές απαιτήσεις, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Rıfat Hisarcıklıoğlu, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων.
Ο Sekip Avdagic, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι υποστηρίζει τον "νέο άξονα πολιτικής" της κυβέρνησης.
Μια εβδομάδα πριν διοριστεί υπουργός, ο Nebati δημοσίευσε μια σειρά από tweets υποστηρίζοντας την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Erdogan, λέγοντας ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας και ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν έναντι του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς.
Ο υπουργός αναμένεται να συναντήσει τραπεζικά στελέχη αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Mehmet Ali Akben, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης