Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Απειλή για veto σε περίπτωση που «κοπούν» κονδύλια εξαιτίας των κανόνων του Κράτους Δικαίου – «Η ΕΕ θέλει ανατροπή της κυβέρνησης»

Πολωνία: Απειλή για veto σε περίπτωση που «κοπούν» κονδύλια εξαιτίας των κανόνων του Κράτους Δικαίου – «Η ΕΕ θέλει ανατροπή της κυβέρνησης»

Η Πολωνία θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τη δέσμευσή της στην πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, η οποία οδηγεί σε δραστικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro

Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ασκήσει βέτο στις πολιτικές του μπλοκ εάν οι Βρυξέλλες περικόψουν τους ευρωπαϊκούς πόρους στη Βαρσοβία και κλιμακώσουν τις κυρώσεις για την εφαρμογή των κανόνων του Κράτους Δικαίου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro σε συνέντευξή του στους Financial Times την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2021.
Ο Ziobro δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργούσε «παράνομα» εάν χρησιμοποιούσε νέες εξουσίες που έχει αποκτήσει όσον αφορά την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να «μπλοκάρει» χρηματοδότηση προς την Πολωνία εξαιτίας της μη εφαρμογής των κανόνων του Κράτους Δικαίου.

«Θα απαντήσουμε»

«Η Πολωνία πρέπει να απαντήσει στον εκβιασμό της ΕΕ με βέτο σε όλα τα θέματα που απαιτούν ομοφωνία στην ΕΕ.
Η Πολωνία θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τη δέσμευσή της στην πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, η οποία οδηγεί σε δραστικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας», είπε.
«Εάν αυτή η αντιπαράθεση κλιμακωθεί, θα απαιτήσω από την Πολωνία να αναστείλει τις συνεισφορές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Θα ήταν δικαιολογημένο αφού η ΕΕ παράνομα μας αρνείται κονδύλια από έναν κοινό προϋπολογισμό στον οποίο συνεισφέρουμε από κοινού».

Το θεσμικό πλαίσιο και η αυτονομία της δικαστικής εξουσίας

Να σημειωθεί ότι ενώ τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ασκούν veto σε ορισμένους τύπους ευρωπαϊκών κανονισμών νομοθεσίας που απαιτούν ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών θεμάτων, είναι νομικά υποχρεωμένα να ανταποκρίνονται στις εθνικές συνεισφορές τους στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Ως μέρος των μεταρρυθμίσεών της στο σύστημα απονομής, η Πολωνία δημιούργησε ένα τμήμα πειθαρχικού ελεγχου για εν ενεργεία δικαστές, το οποίο έχει κριθεί παράνομο από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Πολωνία θα πρέπει να καταργήσει το τμήμα, να αλλάξει τους δεοντολογικούς κανόνες και να επαναφέρει τους απολυμένους δικαστές ως προϋποθέσεις για την έγκριση του αιτήματος της Βαρσοβίας για χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της πανδημίας.

«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της ΕΕ

Ο Ziobro σημείωσε ότι θα μπορούσε να «επιτρέψει την πιθανότητα» της διάλυσης του τμήματος ως μέρος της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου «και ολόκληρου του δικαστικού συστήματος που έχουμε προετοιμάσει».
Ωστόσο, η ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων του πειθαρχικού τμήματος για «αποκαθήλωση» περίπου 600 δικαστών ή το να επιτραπεί στους δικαστές να αμφισβητήσουν το καθεστώς μέσω του οποίου διορίστηκαν από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη δικαστική της αναθεώρηση, θα ήταν «απαράδεκτο».

Στόχος της ΕΕ η κυβερνητική ανατροπή

Μερικοί δικαστές που καθαιρέθηκαν είχαν διαπράξει ποινικά αδικήματα, σημείωσε ο Ziobro και το να επιτραπεί στους δικαστές να αμφισβητήσουν ο ένας το κύρος του άλλου θα οδηγούσε σε «αναρχία».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει αδύνατους όρους γιατί ο πραγματικός της στόχος δεν είναι να επιτύχει ένα υποτιθέμενο κράτος δικαίου αλλά να ανατρέψει την κυβέρνηση στην Πολωνία», πρόσθεσε.
«Στέλνει ένα μήνυμα στους Πολωνούς: αν στηρίξετε αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα πάρετε χρήματα από την ΕΕ.
Δεν είναι το ενδιαφέρονγια το κράτος δικαίου αλλά μια αντίφαση — μια πολιτική επιταγή που επιβάλλεται με εκβιασμό και μια προσπάθεια να υπονομευτεί μια δημοκρατική επιλογή πολλών εκατομμυρίων Πολωνών».

Όχι σε ομοσπονδιοποίηση και σε γερμανική επικυριαρχία

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες βλέπουν την αντιπαράθεση με την Πολωνία -το πέμπτο πολυπληθέστερο κράτος μέλος του μπλοκ- ως θεμελιώδη απειλή για τους κανόνες που ενώνουν τα μέλη της και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την έννομη τάξη της από την υπόθεση του Brexit.
«Η ΕΕ ακολουθεί μια επιθετική πολιτική και δεν ενδιαφέρεται για το κράτος δικαίου.
Είναι απλώς μια πρόφαση», υπογράμμισε.
«Ο βάναυσος οικονομικός εκβιασμός υποτίθεται ότι θα αναγκάσει την Πολωνία να συμφωνήσει με το μετασχηματισμό της ΕΕ σε ένα ομοσπονδιακό κράτος που κυβερνάται επίσημα από τις Βρυξέλλες, αλλά σε πρακτικούς όρους — από το Βερολίνο.
Πριν από αυτό υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την πτώση της δημοκρατικά εκλεγμένης πολωνικής κυβέρνησης, η οποία αντιτίθεται σε αυτήν την κατεύθυνση για την Ευρώπη».

Το Δίκαιο της ΕΕ και το συνταγματικό δικαστήριο

Οι τεταμένες σχεσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, με απόκορύφωμα τον Οκτώβριο όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας κήρυξε βασικά μέρη του δικαίου της ΕΕ ασύμβατα με το σύνταγμα της Πολωνίας, έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη θέση της Πολωνίας στο μπλοκ.
Ο Ziobro, του οποίου το κόμμα της Ενωμένης Πολωνίας έχει χαράξει μια πιο ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική γραμμή από το κυβερνών κόμμα του  Νόμους και της Δικαιοσύνης, σημε'ίωσεο ίδιος τον Αύγουστο ότι η Πολωνία δεν πρέπει να παραμείνει στο μπλοκ «με όποιο τίμημα».
Ερωτηθείς για τη μελλοντική σχέση, είπε ότι η θέση της Πολωνίας ήταν «στην Ένωση στην οποία εντάχθηκε: βασισμένη στην εταιρική σχέση κυρίαρχων εθνών και κρατών, όχι στην κυριαρχία των ισχυρότερων και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που στερείται δημοκρατικού ελέγχου».

Καμία παραχώρηση κυριαρχίας

Ωστόσο, επέμεινε ότι το κόμμα του δεν θα δεχόταν καμία παραχώρηση προς τις Βρυξέλλες που θα οδηγούσαν σε περιορισμό της πολωνικής κυριαρχίας.
«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ η Πολωνία να αποκτήσει το καθεστώς της αποικίας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης