Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία - Το αυστηρό μήνυμα Putin στον Biden

Biden: Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία - Το αυστηρό μήνυμα Putin στον Biden
Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, δεν υπάρχει θεσμική υποχρέωση, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά μάλλον έλαβε το αυστηρό μήνυμα από τον Ρώσο ομόλογό του
Σχετικά Άρθρα

Μετά τη βιντεοκλήση του με τον Vladimir Putin την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταλούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να αμυνθούν έναντι της υποτιθέμενης ρωσικής εισβολής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, ο Biden απέρριψε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να αναπτυχθούν στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, δεν υπάρχει θεσμική υποχρέωση

Ο πρόεδρος επεσήμανε με έμφαση ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να υπερασπιστεί τη χώρα αυτή.
«Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μονομερώς βία για να αντιμετωπίσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», είπε ο Biden.
«Έχουμε μια ηθική υποχρέωση και μια νομική υποχρέωση προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με το Άρθρο 5 [διάταξη περί συλλογικής άμυνας].
Είναι ιερή υποχρέωση.
Αυτή η υποχρέωση δεν επεκτείνεται στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Περίεργη η αυτοσυγκράτηση Biden

Αυτή η αυτοσυγκράτηση που εξέφρασε ο Biden είναι μια μάλλον περίεργη «ανωμαλία»
, όπως την χαρακτηρίζει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Για αρκετές εβδομάδες, η κυβέρνηση Biden και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταδίδουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Μια εισβολή με έως και 175.000 στρατιώτες, τεθωρακισμένες μεραρχίες και αεροσκάφη ενδέχεται να συμβεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τα υπεύθυνα μέσα ενημέρωσης.
Οι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν τις τρομερές προειδοποιήσεις.
Ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι «δεσμευμένη να υπερασπιστεί την Ευρώπη έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».
Οι εντάσεις που «σιγοβράζουν» ωστόσο, ήταν η αφορμή για τη βιαστικά οργανωμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Biden και Putin την Τρίτη.
Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης. Ο Biden, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές απειλές προς την Ουκρανία.

Η άρνηση της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία απέρριψε όλες τις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι έχει σχέδιο εισβολής στη γειτονική της χώρα.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει όλες οι συζητήσεις ως αβάσιμη υστερία και στην πραγματικότητα μια κυνική απόσπαση της προσοχής από τον πραγματικό κίνδυνο επιθετικότητας από τη συσσώρευση δυνάμεων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Putin είπε στον Biden να μην μεταφέρει την ευθύνη από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία για τις αυξανόμενες εντάσεις.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου επανέλαβε επίσης κατηγορηματικά ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων είναι μια κόκκινη γραμμή που θα απαιτούσε μια ρωσική στρατιωτική απάντηση για τη διασφάλιση της υπαρξιακής της ασφάλειας.

Δεν υπάρχει ούτε ως ιδέα η αποστολή στρατευμάτων = Ο Biden έλαβε το αυστηρό μήνυμα από τον Putin

Την επόμενη μέρα, ο Biden λέει στους δημοσιογράφους ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία «δεν αποτελούν επιλογή στο τραπέζι».
Αυτό υποδηλώνει ότι ο Biden έλαβε το αυστηρό μήνυμα από τον Putin.
Το νομικιστικό επιχείρημα του Biden ότι η Ουκρανία δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για στρατιωτική υποστήριξη ακούγεται σαν ο πρόεδρος να κρύβεται πίσω από ένα καπλαμά. Δεν ακούγεται πειστικό ως δηλωμένος λόγος για τη μη αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων.
Η Ουκρανία είναι επίσημος «εταίρος» του ΝΑΤΟ από το 2008 – αν και δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος.
Ουκρανικά στρατεύματα έχουν ενταχθεί στις μάχιμες αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Φάσκει και αντιφάσκει ο Biden


Το να κάνει ο Biden πολλά σχετικά με την ορθότητα των υποχρεώσεων συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας και ότι δεν εφαρμόζεται στην Ουκρανία ακούγεται υπερβολικά σχολαστικό και αυθόρμητο.
Ακούγεται επίσης τρομακτικό στο φόντο των τρομερών προβλέψεων μιας ρωσικής εισβολής.
Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση Biden μόλις πριν από λίγες μέρες συγκέντρωνε τους Ευρωπαίους συμμάχους με προειδοποιήσεις για ρωσικά τανκς που κυλιούνται σε όλη την Ουκρανία.
Στη συνέχεια, από την άλλη πλευρά, ο Biden λέει απότομα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν τον Ουκρανό σύμμαχό τους στην υποτιθέμενη απελπισμένη ώρα ανάγκης.
Κάτι δεν «κολλάει», υποστηρίζει το SCF.Με άλλα λόγια, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι οι προειδοποιήσεις για τη «ρωσική εισβολή» είναι όλες διασκεδαστική προπαγάνδα, όπως έχει πει η Μόσχα.
Εάν είχαν κάποια ουσία, θα απέκλειε ο Biden τόσο εύκολα και ευγενικά το ενδεχόμενο να υπερασπιστεί την Ουκρανία;

Δεν θα πατήσε αρβύλα στο ουκρανικό έδαφος αλλά όπλα... υπάρχουν πολλά εκεί και τριγύρω...

Οι αμερικανικές αρχές και τα εταιρικά τους μέσα ενημέρωσης διακινούν εδώ και αρκετές εβδομάδες ιστορίες -ψυχολογικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα των «ρεπορτάζ ειδήσεων»- που έχουν κλιμακώσει εκρηκτικές εντάσεις με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να είχαν πυροδοτήσει έναν πόλεμο αν είχαν οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς. Αυτό από μόνο του είναι μια μορφή επιθετικότητας που χαρακτηρίζεται ως έγκλημα πολέμου.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ ο Biden λέει τώρα ότι δεν θα πατήσει αμερικανική αρβύλα στο έδαφος στην Ουκρανία, υπάρχουν πολλά όπλα –τόνοι από αυτά– και πολλά άλλα στο δρόμο.
Αυτή την εβδομάδα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νέο ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και άλλη υποστήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Από τότε που εγκαταστάθηκε το καθεστώς του Κιέβου το 2014 από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA, η Ουάσιγκτον του έχει ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό είναι κοντά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά σε λιγότερο από οκτώ χρόνια.
Ο νέος οπλισμός περιλαμβάνει ελικόπτερα, πολεμικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, πυροβολικό και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

Τα όπλα η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποκήρυξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ του 2015

Όπως σημείωσε αυτή την εβδομάδα ο ανώτατος διοικητής της Ρωσίας, στρατηγός Valery Gerasimov, αυτή η διοχέτευση πολεμικού υλικού στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποκήρυξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ του 2015 από το καθεστώς του Κιέβου.
Η Ουάσιγκτον ενθάρρυνε τις ουκρανικές αρχές να πιστέψουν ότι μπορούν να επιλύσουν τον εμφύλιο πόλεμο ενάντια στην περιοχή του Ντονμπάς μέσω βίας.
Εάν το καθεστώς του Κιέβου εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον του ρωσικού λαού του Ντονμπάς, η Ρωσία θα βρίσκεται υπό πίεση να παρέμβει.
Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να παρασύρουν τη Ρωσία σε μια σύγκρουση στο τέλμα.
Άρα, ο Biden δεν στέλνει στρατεύματα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία.
Γνωρίζει ή οι τελευταίες του ενημερώσεις της CIA του είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοια ρωσική απειλή.
Ο Biden γνωρίζει επίσης από την κλήση με τον Putin ότι για την Ρωσία είναι πολύ σοβαρή κόκκινη γραμμή το θέμα Ουκρανία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξαφνικά εξετάζει τους νομικούς περιορισμούς του ΝΑΤΟ.
Είναι μια εύχρηστη έξοδος, που δεν σταματά την ροή των όπλων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ και η έξοδος από το αδιέξοδο δηλώνουν «ενοχή» των ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο έδαφος με εκπαιδευτές και ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, καθώς και στον αέρα με εναέρια επίθεση και drones επιτήρησης από την Τουρκία.
Ο Biden φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του τις ανησυχίες του Putin για την ασφάλεια για τη Ρωσία που προέρχονται από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα διαβουλευτεί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το πώς να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες.
Ωστόσο, αν ανταπέδωσε αληθινά με τη Ρωσία, ο Biden θα απέκλειε τα σκυλιά του πολέμου που γαβγίζουν και γρυλίζουν στην Ουκρανία.
Το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι η παροιμιώδης ουρά που κουνάει το σκυλί.
Η Ουάσιγκτον σφυρίζει την Ουκρανία σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας.
Στέλνοντας τεράστιες αποστολές επιθετικών όπλων σε ένα λυσσασμένο ρωσοφοβικό καθεστώς η Ουάσιγκτον επιδεικνύει την συνειδητή της ενοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης