Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Ισραήλ - CDC ΗΠΑ: Γιατί η μετάλλαξη Omicron χτυπά τους πλήρως εμβολιασμένους - Ανεπαρκή τα εμβόλια

Έρευνα Ισραήλ - CDC ΗΠΑ: Γιατί η μετάλλαξη Omicron χτυπά τους πλήρως εμβολιασμένους - Ανεπαρκή τα εμβόλια
Τα κρούσματα Omicron σε Ισραήλ και ΗΠΑ αυξάνονται και οι περισσότεροι εμβολιασμένοι - Η παραλλαγή έχει τριπλάσιο ποσοστό μετάδοσης από την Delta και τα άτομα που μολύνθηκαν και ανάρρωσαν έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Omicron δείχνει «προτίμηση» στους εμβολιασμένους, όπως αποδεικνύει μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ και διαπιστώνουν κατά τη συλλογή ερευνητικών στοιχείων τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ CDC.
Ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου προειδοποίησαν την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η χώρα Ισραήλ έχει εισέλθει στο 5ο κύμα COVID, λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Στην τελευταία καταμέτρηση επιβεβαιώθηκαν ακόμη 35 άνθρωποι που μολύνθηκαν και διαγνώστηκαν με την παραλλαγή Omicron στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 10/12, μια αύξηση κατά 14 μολύνσεις.

Από το εξωτερικό η πλειοψηφία των κρουσμάτων

Από τα κρούσματα, 24 επέστρεψαν από το εξωτερικό: Νότια Αφρική, Αγγλία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες και Λευκορωσία.
Έξι από τα νέα κρούσματα ήταν σε επαφή με επιστρεφόμενους από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία.
Τελικά, πέντε άτομα κόλλησαν την παραλλαγή στην κοινότητα.
Η πλειονότητα των 35 ατόμων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή ήταν εμβολιασμένοι ή ανάρρωσαν.
25 έναντι 10 είτε δεν ήταν εμβολιασμένοι, είτε έλαβαν μόνο δύο δόσεις του εμβολίου ή ανέρρωσαν πριν από περισσότερους από έξι μήνες.
Υπάρχουν επιπλέον 52 άτομα θεωρούνται ύποπτα για τη μεταφορά της παραλλαγής.
Από αυτούς που έχουν μολυνθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχουν μολυνθεί, οι 31 έχουν συμπτώματα, οι 41 είναι ασυμπτωματικοί και για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.
Ο καθηγητής Eran Segal, βιολόγος για το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και σύμβουλος της κυβέρνησης, ανέβασε στο Twitter ένα μήνυμα από έναν Αμερικανό επιστήμονα το Σαββατοκύριακο παρέχοντας μια επισκόπηση όσων έχουν γίνει γνωστά για την παραλλαγή Omicron.

Τα καλά νέα και τα κακά νέα

Τα καλά νέα, είπε, ότι τα κρούσματα έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα και τα άτομα που έχουν λάβει 3 δόσεις Pfizer πιθανότατα εξακολουθούν να προστατεύονται κατά 95% από τη μόλυνση και να προστατεύονται από σοβαρές ασθένειες.
Τα κακά νέα: η παραλλαγή έχει τριπλάσιο ποσοστό μετάδοσης από το Delta και τα άτομα που μολύνθηκαν και ανάρρωσαν έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό.
Τα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν καθώς ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ ξεκίνησε ένα πέμπτο κύμα COVID.
Η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα με «σημαντικό τρόπο», δήλωσαν οι ερευνητές.
Είπαν ότι «η πανδημία εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς και όλες τις ηλικιακές ομάδες» για πρώτη φορά μετά το τέταρτο κύμα.
Οι ερευνητές υπέβαλαν έκθεση για τα ευρήματά τους και τις προβλέψεις τους στον Πρωθυπουργό Naftali Bennett, τον υπουργό Υγείας Nitzan Horowitz, τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Eyal Hulata και τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ. Sharon Alroy-Preis το βράδυ της Πέμπτης.

Παράταση των περιορισμών

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για το ξέσπασμα, και όχι απαραίτητα η Omicron, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου επιπέδου ανοσίας σε όσους έλαβαν την τρίτη εμβόλια πριν από αρκετούς μήνες, μια αύξηση των λοιμώξεων σε νεαρές οικογένειες και μια αύξηση των κρουσμάτων στο σχολείο. .
Η ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου προσέφερε μια σειρά από προτάσεις για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας του ιού, πρώτα και κύρια εργαζόταν για να καθυστερήσει την εξάπλωση της παραλλαγής Omnicron στη χώρα διατηρώντας περιορισμούς στην είσοδο στο Ισραήλ.
Την Πέμπτη, ο Bennett και ο Horowitz αποφάσισαν ότι οι περιορισμοί στα αεροδρόμια θα διατηρηθούν για επιπλέον 10 ημέρες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης της 11ης Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί εξακολουθούν να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να απομονωθούν για τρεις ημέρες κατά την επιστροφή τους.
«Ο χρόνος που θα κερδίσουμε [με αυτούς τους περιορισμούς] θα καταστήσει δυνατή τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης για ένα εμβόλιο τροποποιημένο για την προστασία από το Omicron», δήλωσαν οι ερευνητές.
Σημείωσαν ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής πρέπει να μειωθεί άμεσα, καθώς εάν υπάρξει έξαρση του Omicron, τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να υπερφορτωθούν.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής, γνωστός και ως R που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ατόμων που θα μολύνει ένας άρρωστος, ήταν στο 1,09 την Παρασκευή.

Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 1 R σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται.

Η επιβολή του Green Pass και η χρήση μάσκας θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, είπαν οι ερευνητές, και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εργαστούν για να λάβουν το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς που είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό εμβόλιο, αλλά δεν έχουν κάνει ένα για να εμβολιαστούν.
Η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για την επιβολή κυρώσεων σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους, παρόμοια με αυτά που έχουν γίνει στη Γερμανία και την Αυστρία.
Οι ερευνητές έκαναν τις δηλώσεις τους την ημέρα κατά την οποία διαγνώστηκαν 589 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Υπήρχαν 93 άτομα σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων 55 διασωληνωμένων.
Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 100 για πρώτη φορά την Πέμπτη.
Το Ισραήλ μετρούσε 5.942 κρούσματα COVID το πρωί της Παρασκευής 10/12.
Οι νεκροί ανέρχονται συνολικά στους 8.210.

CDC - ΗΠΑ: Τα περισσότερα αναφερόμενα κρούσματα Omicron στις ΗΠΑ έχουν χτυπήσει τους πλήρως εμβολιασμένους 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφεραν ότι από τα 43 κρούσματα που αποδίδονται στην παραλλαγή Omicron, 34 άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Τα περισσότερα από τα 43 κρούσματα COVID-19 που προκλήθηκαν από την μετάλλαξη Omicron που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα και το ένα τρίτο από αυτά είχε λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 10/12.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφεραν ότι από τα 43 κρούσματα που αποδίδονται στην παραλλαγή Omicron, 34 άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Δεκατέσσερις από αυτούς είχαν λάβει την αναμνηστική δόση, αν και πέντε από αυτές τις περιπτώσεις απήχαν λιγότερο από 14 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση, που ξεκινά η πλήρης προστασία.
Αν και οι αριθμοί είναι πολύ μικροί, αυξάνουν τις ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον COVID-19 μπορεί να προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής νέας παραλλαγής.
Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί μέσω τεστ σε περίπου 22 πολιτείες μέχρι στιγμής, αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Νοεμβρίου.

Πιο μεταδοτική, με ηπιότερα συμπτώματα και προτίμηση στις ηλικίες ως 40 ετών

Μεταξύ των κρουσμάτων Omicron, τα 25 αφορούσαν άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών και τα 14 είχαν ταξιδέψει διεθνώς.
Έξι άτομα είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με τον κορωνοϊό.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν μόνο ήπια συμπτώματα όπως βήχα, συμφόρηση και κόπωση, ανέφερε η έκθεση, και ένα άτομο νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες.
Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν λιγότερο συχνά περιλαμβάνουν ναυτία ή έμετο, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
Το CDC είπε ότι ενώ πολλά από τα πρώτα αναφερόμενα κρούσματα Omicron φαίνονται να είναι ήπια, υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ της μόλυνσης και των πιο σοβαρών εκβάσεων.
Τα συμπτώματα επίσης είναι πιο ήπια σε εμβολιασμένα άτομα και σε άτομα με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2.
Το πρώτο γνωστό κρούσμα Omicron των ΗΠΑ εντοπίστηκε την 1η Δεκεμβρίου σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.
Το CDC είπε ότι η πρώιμη ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ήταν η 15η Νοεμβρίου σε άτομο με ιστορικό διεθνών ταξιδιών.

Εξακολουθεί να κυριαρχεί η Delta

Η παραλλαγή Delta εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 99% όλων των περιπτώσεων στις ΗΠΑ.
Αλλά αναφορές από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron είναι πολύ μεταδοτική.
Ακόμη και αν οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρκετές λοιμώξεις ώστε να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας, προειδοποίησε το CDC. Εργαστηριακές μελέτες που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Omicron θα αμβλύνει την προστατευτική ισχύ δύο δόσεων του εμβολίου COVID-19 της Pfizer και της BioNTech, αν και μια τρίτη δόση μπορεί να αποκαταστήσει αυτήν την προστασία.
Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το ενισχυτικό εμβολίου κατά του COVID-19 για όλους τους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης