Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Απετράπησαν τα χειρότερα - Ενέκρινε η Γερουσία την αύξηση του ορίου του χρέους

ΗΠΑ: Απετράπησαν τα χειρότερα - Ενέκρινε η Γερουσία την αύξηση του ορίου του χρέους
Ο λόγος και πάλι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προθεσμία έως τις 15 Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Με 59 ψήφους υπέρ και 35 κατά ενέκρινε η Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι ένα εφιαλτικό σενάριο που θα ωθούσε τις ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τόσο για την αμερικάνικη όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Το νομοσχέδιο ψήφισαν και 10 Ρεπουμπλικάνοι, ανάμεσα τους και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, Mitch McConnell, ο οποίος πάντως είχε προαναγγείλει τη θετική ψήφο του, αναφέροντας πως αυτή η στάση προσιδιάζει με το εθνικό συμφέρον.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προβάλλει σειρά αντιδράσεων για τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση Biden, κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του ευθύνεται για την αύξηση του πληθωρισμού.
Μάλιστα για να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους, προηγήθηκαν εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξουν σε ένα περίπλοκο κοινοβουλευτικό ελιγμό που επέτρεπε επί της ουσίας να περάσει το νομοσχέδιο αυτό μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.
Πλέον, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει και πάλι στη Βουλή (είχε εγκρίνει το σχέδιο με 222 ψήφους υπέρ και 212 κατά με τη στήριξη μόνο ενός Ρεπουμπλικάνου), η οποία και έχει προθεσμία έως και την 15η Δεκεμβρίου να εγκρίνει οριστικά το νομοσχέδιο και να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ.

Το χρέος δημιουργήθηκε και από τα δύο κόμματα

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Πρόκειται για την πληρωμή χρέους που έχει συσσωρευθεί και από τα δύο κόμματα.
Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να διευκολύνουμε μια διαδικασία με στήριξη και από τα δύο κόμματα που αποτρέπει μια άσκοπη και καταστροφική χρεοκοπία» είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer, ο οποίος ευχαρίστησε τον Mitch McConnell για τη συνεργασία.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους έως την ερχόμενη Τετάρτη 15/12, προθεσμία την οποία φαίνεται πως θα προλάβουν τα δύο σώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης