Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street - Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένουν οι επενδυτές

Στάση αναμονής στη Wall Street - Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένουν οι επενδυτές
Yποχωρεί η Wall Street μετά την τριήμερη άνοδο
Σχετικά Άρθρα

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα 9/12 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, μετά από τρεις ημέρες ανόδου, το οποίο εν πολλοίς οφειλόταν στον καθησυχασμό σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού.
Οι κινήσεις στο ταμπλό έρχονται μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ των στοιχείων για τον πληθωρισμό (τιμές καταναλωτή) τον Νοέμβριο.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του δικτύου Dow Jones αναμένουν αύξηση του δείκτη CPI σε ετήσια βάση κατά 6,7%.
Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1982.
Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve αναμένεται να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας, την ερχόμενη εβδομάδα, την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας.
Αρχικά θα διπλασιάσουν το ποσό της μείωσης των μηνιαών αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed, με το taper να φθάνει τα 30 δισ. δολ.
Η κίνηση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και την άνοιξη του 2022, στην τελευταία μιας σειράς στροφών στη νομισματική πολιτική επί της προεδρίας του Jerome Powell.

Ο δείκτης Dow Jones έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, χάνοντας 0,06 μονάδες, στις 35.754,69 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,68% στις 4.669,1 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψει απώλειες -1,71%, στις 15.517,4 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικοονμίας οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ - στην εβδομάδα μετά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών - υποχώρησαν σε χαμηλό 52 ετών, αντανακλώντας τη μεγάλη απροθυμία των εταιρειών να απολύσουν εργαζομένους εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 43.000 στις 184.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο είναι στις 182.000 στην εβδομάδα έως τις 6 Σεπτεμβρίου του 1969. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 211.000, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.
Αν και υπάρχουν πολλές ελεύθερες θέσεις εργασίας, ένα μεγάλο μέρος της μείωσης φάνηκε να οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με την περίοδο των εορτών.
Η διαδικασία της κυβέρνησης για την προσαρμογή των αιτήσεων στις εποχικές ανάγκες δημιουργεί μερικές φορές στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
Ο πραγματικός αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα, αυξήθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα και πλησίασε τις 300.000.
Οι αιτήσεις μπορεί να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως την Πρωτοχρονιά λόγω των εποχικών προσλήψεων.
Οι εταιρείες προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες του έτους και τους αφήνουν να φύγουν μετά τις εορτές.
Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλός και πιθανόν να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Οι εταιρείες δεν θέλουν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο εκτός παρά μόνο ως έσχατη λύση, επειδή ενδέχεται να μην μπορέσουν να βρουν αντικαταστάτες.
Υπάρχουν - σχεδόν ρεκόρ - 11 εκατ. θέσεις εργασίας, αλλά όχι αρκετά άτομα για να τις καλύψουν.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα αυξήθηκαν κατά 38.000 σε 1,95 εκατομμύρια και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά, προ - πανδημίας, επίπεδα.

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επιστημονικές ανακοινώσεις για το νέο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού.
Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πάντως ότι το νέο στέλεχος είναι πιο ήπιο από το δέλτα που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενθαρρυντικές ήταν και οι χθεσινές ανακοινώσεις των Pfizer-BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της νέας μετάλλαξης.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι με βάση τις αρχικές δοκιμές, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της όμικρον, ενώ ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να έχουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022 μια νέα έκδοση του εμβολίου τους, προσαρμοσμένη για τη νέα μετάλλαξη.


Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση -0,3% στις 15.639, 26 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες -0,09% στις 7.008,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε -0,22% στις 7.321,26 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της ιταλικής τράπεζας UniCredit σημειώνει άλμα 7,5% στον απόηχο της ανακοίνωσης της τράπεζας ότι στοχεύει σε αύξηση των κερδών κατά 10% κατά μέσο όρο, το έτος, μέχρι το 2024.
Ισχυρή άνοδο 1,9% σημειώνει και η Veolia μετά από δημοσιεύματα ότι η γαλλική εταιρεία διαχείρισης ύδατος/απορριµµάτων αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε. μαζί με την Suez για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους.

Κέρδη στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τα χθεσινά κέρδη των δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε -0,5% στις 28.725,47 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +1%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +1% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού επιβράδυνε στο 12,9% τον Νοέμβριο από το υψηλό 26 ετών του Οκτωβρίου στο 13,5%, καθώς οι τιμές του άνθρακα και των μετάλλων υποχώρησαν.
Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 2% για πρώτη φορά σε πάνω από ένα χρόνο καθώς οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 1,6%.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,3%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, αν και δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν υψηλότερα στο 2,5%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi κατέγραψε άνοδο +0,9%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με μικρές απώλειες -0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης