Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aramco: Εάν συνεχίσει η πράσινη μετάβαση θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο

Aramco: Εάν συνεχίσει η πράσινη μετάβαση θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο
Ο Amin Nasser κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συνεχίσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια
Η Κίνα έχει υποσχεθεί να μην κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, αλλά προσπαθεί να κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια στο εσωτερικό, σύμφωνα με την τελευταία ένδειξη ότι ο άνθρακας, το πιο "βρώμικο" από τα ορυκτά καύσιμα, πιθανότατα θα είναι βασική πηγή ενέργειας για κάποιο χρονικό διάστημα.
Και ενώ το ESG έχει γίνει το βασικό ζήτημα trade du jour, αναλυτές που γνωρίζουν τον ενεργειακό χώρο έχουν προειδοποιήσει ότι η βιασύνη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό ενέργειας και ότι ο στόχος του ΟΗΕ για την επίτευξη παγκόσμιας ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 είναι περισσότερο ένα όνειρο.
Μάλιστα θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Ο Amin Nasser, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συνεχίσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια αλλιώς διατρέχουν τον κίνδυνο αυξανόμενου πληθωρισμού και κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να αποβάλουν τους στόχους εκπομπών συνολικά, σύμφωνα με τους FT.

Δύσκολη η μετάβαση

Ο Nasser, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Χιούστον του Τέξας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «υπόθεση» ότι ο κόσμος μπορεί να μεταβεί στην πράσινη ενέργεια με το πάτημα ενός διακόπτη, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές.
«Κατανοώ τη δημόσια παραδοχή ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης και μετά θα είναι δύσκολο για κάποιους», είπε ο Nasser στους αντιπροσώπους στο WPC, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στελεχών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
«Αλλά η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας θα είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανασφάλειας, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι τιμές γίνονται αφόρητα υψηλές και βλέποντας τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις των χωρών να αρχίζουν να αποτυγχάνουν».
Αυτή δεν είναι η πρώτη ένδειξη για το πόσο μη ρεαλιστικοί έχουν γίνει οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή.

Χαοτική η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο IEA προειδοποίησε ότι όλα τα νέα έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως εάν ο κόσμος επρόκειτο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Η Exxon σκέφτηκε να το ακολουθήσει για να προσπαθήσει να κατευνάσει τους επενδυτές του ESG.
Ο Nasser προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο χαοτική μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο χαοτική ενεργειακή μετάβαση που επικεντρώνεται σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικά σενάρια και υποθέσεις για το μέλλον της ενέργειας», είπε ο Nasser.
Βέβαια, το ότι οι τιμές του πετρελαίου τροφοδοτούν τον πληθωρισμό δεν είναι κάτι νέο.
Ήδη, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αναγκάσει τον Πρόεδρο Biden να υπολογίσει τους στόχους του για το κλίμα.
Παρά τις υποσχέσεις του Biden να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια μετάβαση από το πετρέλαιο, ο πρόεδρος προσπάθησε να αμβλύνει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου αντλώντας εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης