Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι από τη BIS σε αρχές και αγορές - Η Omicron έδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε

tags :
Καμπανάκι από τη BIS σε αρχές και αγορές - Η Omicron έδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε
Καμπανάκι από τη BIS σε αρχές και αγορές

Η νέα μετάλλαξη Omicron δείχνει στους φορείς χάραξης πολιτικής και στις αγορές, ότι δεν μπορούν να μειώσουν την κατάσταση επιφυλακής για τον κορωνοϊό και θα πρέπει να ισορροπήσουν προσεκτικά τις πολιτικές τους, ανέφερε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Ονομαζόμενη ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, η ελβετική BIS δήλωσε πως η Omicron είχε ήδη προκαλέσει πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια και αβεβαιότητα.
«Η εμφάνιση της Omicron δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, σε δημοσιογράφους.
«Αυτή είναι η πιο πρόσφατη υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το πιθανό κόστος, σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία, από τη νέα μετάλλαξη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως περιμένουν επίσης να δουν εάν ο αυξημένος πληθωρισμός οδηγεί μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed στις ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αφήσουν τα επιτόκια.
Οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές για πολλές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων -ένας δείκτης για το κόστος δανεισμού- έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα εκτός της αναδυόμενης Ασίας, ενώ η ευρεία αποδυνάμωση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχει επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Όμικρον θα μπορούσε να επιδεινώσει βραχυπρόθεσμα τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και κάποια επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αναπόφευκτη, ιδιαίτερα στο α΄ τρίμηνο του 2022, τόνισε ο Borio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης