Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Georgieva (ΔΝΤ) προειδοποιεί: Κίνδυνος να υψωθεί «Ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» που θα πλήξει την ανάπτυξη

H Georgieva (ΔΝΤ) προειδοποιεί: Κίνδυνος να υψωθεί «Ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» που θα πλήξει την ανάπτυξη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο κόσμος ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπος με «ένα ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» όπου ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα θα υιοθετήσουν όλες διαφορετικά τεχνολογικά standards

Σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας απευθύνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η βαλκανοποίηση της ψηφιακής οικονομίας διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά 6% την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με την ίδια, ο κόσμος ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπος με «ένα ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» όπου ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα θα υιοθετήσουν όλες διαφορετικά τεχνολογικά standards.
Μια τόσο κατακερματισμένη ψηφιακή οικονομία ενδεχομένως να αναγκάσει τις φτωχές χώρες να «διαλέξουν πλευρά» και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, περιορισμένη καινοτομία και υπηρεσίες, με την Georgieva να εκτιμά ότι αυτή η αποσύνδεση μπορεί να μειώσει κατά 3% έως 6% το ΑΕΠ. Αυτό το σενάριο ενδεχομένως να ενισχύσει τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και να καταστήσει πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό για μικρότερες εταιρείες.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερβολικής ισχύος στην αγορά μέσω τριών δράσεων πολιτικής:

  • αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων και των αναθεωρήσεων εξαγορών
  • να αποθαρρύνουν τους εργασιακούς περιορισμούς που εμποδίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων και
  • να βελτιώσουν τη φορητότητα των δεδομένων και των κανόνων διαλειτουργικότητας για την ψηφιακή οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης