Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Macron για την κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Λιβάνου

Παρέμβαση Macron για την κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Λιβάνου
Το Ριάντ ανακάλεσε στα τέλη Οκτωβρίου τον πρεσβευτή του στη Βηρυτό και απέλασε τον πρεσβευτή του Λιβάνου

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman κάλεσαν τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati για την εξεύρεση λύσης στην κρίση μεταξύ της Βηρυτού και του Ριάντ, δήλωσε ο Emmanuel Macron από την Τζέντα.
«Η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία θέλουν να δεσμευτούν πλήρως» για μια «ανανέωση της σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από μια σοβαρή διπλωματική κρίση, είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την πόλη που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας.
«Η βούλησή μας είναι επίσης η κυβέρνηση (του Λιβάνου) να μπορέσει να εργαστεί φυσιολογικά και να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό και να υλοποιήσει τις χρήσιμες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα τηλεφωνήσει την Κυριακή 5/12/2021, στον πρόεδρο του Λιβάνου Michel Aoun.

Δεκτή η πρωτοβουλία από τον Λίβανο


Η πρωτοβουλία αυτή έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον Mikati ο οποίος, σε μήνυμά του στο Twitter, την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων» με το Ριάντ.
Η οικονομική κρίση στον Λίβανο επιδεινώθηκε εδώ και αρκετές εβδομάδες από την ανοιχτή διπλωματική διαμάχη με αρκετά κράτη του Κόλπου.

Η κρίση της Υεμένης

Το Ριάντ ανακάλεσε στα τέλη Οκτωβρίου τον πρεσβευτή του στη Βηρυτό και απέλασε τον πρεσβευτή του Λιβάνου μετά τα σχόλια του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου George Kordahi, ο οποίος επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής ενός συνασπισμού στην Υεμένη, και υπερασπίστηκε τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi στη χώρα αυτή.
Ο Kordahi, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Παρασκευή.
Το Ριάντ απαγόρευσε επίσης τις εισαγωγές από τον Λίβανο και τρεις άλλες χώρες του Κόλπου - το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ - πήραν μέτρα αντιποίνων κατά της Βηρυτού.
Το Παρίσι και το Ριάντ θα «εργαστούν από κοινού, θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει από την κρίση και να διαφυλάξει την κυριαρχία της», υπογράμμισε λίγο αργότερα μέσω Twitter ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης