Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κλοιό η Ευρώπη από τη μετάλλαξη Omicron - Μπαράζ περιοριστικών μέτρων κατά των ανεμβολίαστων

Σε κλοιό η Ευρώπη από τη μετάλλαξη Omicron - Μπαράζ περιοριστικών μέτρων κατά των ανεμβολίαστων
Οι χώρες και θεσμοί επιλέγουν την οδό της υποχρεωτικότητας, μπροστά στην νέα, δυσοίωνη κατάσταση την οποία προοιωνίζεται η νέα μετάλλαξη Omicron
Σχετικά Άρθρα

Ολοένα και αυξάνονται τα κράτη που στοχοποιούν τους ανεμβολίαστους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ελέγξουν την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Κάπως έτσι, δυστυχώς, την εποχή της πανδημίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται εν αμφιβόλω παγκοσμίως, με τους Έλληνες να μην είναι οι μοναδικοί που έχουν το θλιβερό προνόμιο να σέρνονται προς εμβολιασμό με ανοίκειο τρόπο.
Αναμφισβήτητα, οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν έκτακτες λύσεις, ωστόσο η αποτυχία να πειστούν οι πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού οφείλεται σε ανικανότητα των ανά τον κόσμο κυβερνήσεων, που, από ό,τι φαίνεται, παγκοσμίως περισσεύει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες και θεσμοί επιλέγουν την οδό της υποχρεωτικότητας, μπροστά στην νέα, δυσοίωνη κατάσταση την οποία προοιωνίζεται η νέα μετάλλαξη Omicron.

Tι αναφέρει το ECDC

Μπροστά στη νέα, δυσοίωνη κατάσταση για την ευρωπαϊκή επικράτεια, γενικό συναγερμό έχουν σημάνει τα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, προχωρώντας σε περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Την ετοιμότητα απέναντι στην πανδημία υπαγορεύει η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία παραλλαγή Omicron είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας επί ευρωπαϊκού εδάφους περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19.
«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Omicron είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ECDC, τη στιγμή που η νέα παραλλαγή αφίχθη σε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες.
Στην πρόβλεψη του ECDC συνηγορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής στον ευρωπαϊκό χώρο, αφού αυτή είναι πλέον παρούσα τουλάχιστον 15 σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, μετά την ταυτοποίηση του πρώτου κρούσματος στα Χανιά.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, κρούσματα της Omicron έχουν εντοπιστεί στις εξής χώρες : Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4), ενώ η πλειοψηφία τους προέρχεται από ταξιδιώτες αφρικανικών χωρών.
Η παρουσία της Omicron στις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσε άμεσα αντανακλαστικά στις ηγεσίες τους, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από την νέα παραλλαγή είναι «πολύ υψηλός», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ήδη, σειρά ευρωπαϊκών χωρών έχουν λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ στις περισσότερες από τις χώρες, όπου εμφανίστηκε η παραλλαγή Omicron, έχει καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός. Επιπλέον, με νωπή την εμπειρία των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επίσπευσαν τη λήψη άμεσων μέτρων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την περαιτέρω διάδοση της παραλλαγής μέσα στην κοινότητα.

Σε μέγγενη οι ανεμβολίαστοι

Στο μεταξύ, η μάχη κατά του κορωνοϊού στοχοποιούνται όλο και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι
Η Γερμανία και το Ισραήλ πλησιάζουν στο να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύει ορισμένους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Παρά τις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με το Bloomberg, το να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο είναι μια τακτική που προτιμάται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις.
Ποια είναι όμως τα μέτρα που έχουν λάβει οι περισσότερες κυβερνήσεις;

Ελληνικά πρόστιμα

Η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών.
Από τον επόμενο μήνα, οι μη εμβολιασμένοι θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, με τα χρήματα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες υγείας.
Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών έλαβαν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.

Το lockdown της Αυστρίας

Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο καγκελάριος Alexander Schallenberg υποσχέθηκε στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό.
Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν ακόμα να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ.
Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.

Τα μπαρ της Φινλανδίας

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιητικά Covid δεν θα μπορούν να σερβίρουν ποτό μετά τις 5 μ.μ. στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης.
Οι υγειονομικές αρχές στη βόρεια πόλη Kajaani πρόσφεραν χίλιους πλαστικούς κουβάδες για να δελεάσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο, κάνοντας ένα αστείο ότι οι Φινλανδοί θα παραταχθούν για οτιδήποτε δωρεάν, ακόμη και για έναν κουβά.

Ταξιδιωτική απαγόρευση της Ισπανίας

Η Ισπανία έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.
Οι συμβουλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου λένε επίσης ότι ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τις ισπανικές αρχές.

Η καταστολή της Ουγγαρίας

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για το προσωπικό σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.
Όποιος δεν το κάνει μπορεί να τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών.

Τα «κουπόνια» της Σλοβακίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Igor Matovic θέλει να δώσει κουπόνια αξίας 500 ευρώ σε όλους τους άνω των 60 ετών που εμβολιάζονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο.
Τα κουπόνια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αντιτίθενται από ορισμένες δυνάμεις στην κυβέρνηση, αλλά ο Matovic ελπίζει να τα προωθήσει με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Οι λογαριασμοί νοσηλείας της Σιγκαπούρης

Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει τώρα να πληρώσουν τους δικούς τους ιατρικούς λογαριασμούς εάν κολλήσουν Covid.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 25.000 δολάρια Σιγκαπούρης, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Τα πιστοποιητικά της Λιθουανίας

Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας έναντι της Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, σαλόνια ομορφιάς ή άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και εκδηλώσεις.
Ο κανόνας θα γίνει πιο αυστηρός από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους άνω των 12 ετών.
Η κυβέρνηση πληρώνει επίσης 100 ευρώ σε άτομα άνω των 75 ετών που λαμβάνουν την αναμνηστική δόση πριν από τις 31 Μαρτίου.

Η εντολή των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden εξέδωσε έναν κανόνα έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους ιδιώτες εργοδότες να απαιτούν εμβολιασμό ή τακτικά τεστ.
Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η εντολή θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου.
Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 δολαρίων.

Οι δάσκαλοι της Ουκρανίας

Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν υποχρεωθεί σε άδεια άνευ αποδοχών.
Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.

Κομισιόν: Θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron.
«Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην ΕΕ, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης