Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλλαγή Omicron: Πιθανόν δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, με ήπια συμπτώματα οι πρώτοι ασθενείς

Παραλλαγή Omicron: Πιθανόν δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, με ήπια συμπτώματα οι πρώτοι ασθενείς
Τι συμβαίνει με την παραλλαγή Omicron

Αβέβαιο παραμένει το πώς και το γιατί η νέα αφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε Omicron, έχει σπείρει τόσο πανικό παγκοσμίως, ωθώντας ταυτόχρονα οικονομία και αγορές σε ελεύθερη πτώση.
Σε κάθε περίπτωση, πραγματικότητα είναι ότι από τα 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Omicron που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη όλα είναι «ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. 
Πιο συγκεκριμένα, το ECDC σε έκθεσή του αναφέρει: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι μεταξύ αυτών των κρουσμάτων».
Ωστόσο, κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό.
Δεν είναι λίγες οι «αναφορές» για προβλήματα στον σχετικά νεαρό πληθυσμό της Νότιας Αφρικής (μέση ηλικία 27 ετών) από τη νέα παραλλαγή, σε μια προσπάθεια κάποιων να αποδομήσουν την επιστημονική επάρκεια των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων υγείας.
Από την άλλη, δεδομένου ότι ένα παρόμοιο μοτίβο έχει παρατηρηθεί σε διαφορετική ήπειρο, αυτό το επιχείρημα χάνει την αξιοπιστία του.
Επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι πιο επιβλαβής για τους ηλικιωμένους, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι οι αναμνηστικέ δόσεις των εμβολίων πρέπει να προωθηθούν για τους 18χρονους, ένα επιχείρημα που επίσης δεν έχει νόημα.
Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς λόγω της ανησυχίας ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την Delta, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας όπου οι μάσκες έχουν γίνει υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους.
Ο δρ Jenny Harries, ο σημερινός επικεφαλής του βρετανικού ΕΣΥ παροτρύνει τους Βρετανούς να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τις συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Όπως όμως τόνισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθηγητής, παρά την έκκληση για χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων κοινωνικής απομάκρυνσης, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως τα προαναφερόμενα μέτρα «δεν θα κάνουν καμία ουσιαστική διαφορά» στα ποσοστά μόλυνσης.
«Οι νέες αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο εάν η Omicron εξαπλωθεί πράγματι γρήγορα», πρόσθεσε.  

Οξφόρδη: Δεν υπάρχουν ενδείξεις…

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν κάποια προστασία έναντι της παραλλαγής Omicron, δήλωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να αξιολογήσουν τη νέα μετάλλαξη του Covid-19.
«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών τον περασμένο χρόνο, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η Omicron τα νικά» ανέφερε το πανεπιστήμιο την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.
Οι φαρμακευτικές σπεύδουν να τεστάστουν τα εμβόλια και τα θεραπευτικά τους φάρμακα έναντι της Omicron εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.
Εταιρείες και επιστήμονες είπαν ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να γίνει γνωστός ο πραγματικός αντίκτυπος, με ελάχιστα δεδομένα να υπάρχουν μέχρι στιγμής.
Η AstraZeneca Plc, η οποία ανέπτυξε από κοινού το εμβόλιο Covid με την Οξφόρδη, δήλωσε την Παρασκευή ότι δοκιμάζει το εμβόλιο και ήδη διεξάγει έρευνα σε χώρες όπως η Μποτσουάνα όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή.
Η Pfizer Inc. δήλωσε ότι θα γνωρίζει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες πόσο «αντέχει» το εμβόλιό της κατά της Οmicron, ενώ τα κορυφαία στελέχη της Moderna Inc. επανέλαβαν ότι οι πολλές μεταλλάξεις της παραλλαγής υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν νέα εμβόλια.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τα ναρκωτικά είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι δεν είναι γνωστό εάν θα χρειαστούν προσαρμογές, αλλά θα χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες για να εγκρίνει μια νέα έκδοση… εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης