Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά σε έδαφος κρίσης το τουρκικό νόμισμα - Ξανά σε ιστορικό χαμηλό, στις 13,4 λίρες ανά δολάριο

Σταθερά σε έδαφος κρίσης το τουρκικό νόμισμα - Ξανά σε ιστορικό χαμηλό, στις 13,4 λίρες ανά δολάριο
Η λίρα «βρίσκεται πλέον σταθερά σε έδαφος κρίσης», έγραψαν τότε αναλυτές της Capital Economics
Σχετικά Άρθρα

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται το τουρκικό νόμισμα, μετά τις νέες δηλώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, διά των οποίων εξέφρασε για άλλη μία φορά τη σθεναρή αντίστασή του σε οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με τουλάχιστον 20%.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 13,37 λίρες, με το ρεκόρ να βρίσκεται στις 13,45 λίρες ανά αμερικανικό νόμισμα.
Περαιτέρω ώθηση δε στην κατρακύλα του νομίσματος της Τουρκίας έδωσαν οι ανησυχίες για τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, συν το γεγονός πως η νέα αφρικανική μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Παρά ταύτα, ο Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια παρεμβαίνοντας στη νομισματική πολιτική της χώρας.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι παρήκουσαν τις εντολές του.
Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος; Υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας –και δική του– για χαμηλότερα επιτόκια προς όφελος… της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.
Ως αποτέλεσμα η λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την άνευ προηγουμένου πτώση της το 2021 (-35%) να παραπέμπει σε νομίσματα χωρών οι οποίες, στην κυριολεξία, είναι «μπανανίες».
Νωρίτερα οικονομολόγοι και ομάδα κρατικών αξιωματούχων ζήτησαν ανοιχτά από τον πρόεδρο Erdogan να αλλάξει πορεία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.
Όμως ο Erdogan παραμένει αμετακίνητος σε ό,τι αφορά την ανορθόδοξη οικονομική λογική του.
«Είτε θα εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, είτε θα αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες.
Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα.
Δεν αλλάζω ιδέες» επιμένει.
Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν μια πολύ διαφορετική άποψη, με το sell off στο τουρκικό νόμισμα να συνεχίζεται.
Η λίρα «βρίσκεται πλέον σταθερά σε έδαφος κρίσης», έγραψαν τότε αναλυτές της Capital Economics, προσθέτοντας ότι «ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες εγχώριες χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της Τουρκίας».  

Η κρίση της λίρας σκιάζει την αύξηση του ΑΕΠ

Η Τουρκία σημείωσε θεαματική ανάπτυξη, το αποδυναμωμένο νόμισμα επισκιάζει τις θετικές ειδήσεις, δήλωσε ο Tim Ash, υπεύθυνος στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην BlueBay Asset Management.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να αυξάνουν το πραγματικό ΑΕΠ, αλλά το ασθενές νόμισμα, ο υψηλός πληθωρισμός και η ανησυχία για τη μακροοικονομική σταθερότητα είναι επώδυνοι παράγοντες» έγραψε ο Ash σε σημείωμα την Τρίτη.
Η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν εντυπωσιακή το τρίτο τρίμηνο καθώς άγγιξε το 7,4% σε ετήσια βάση και 2,7% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω αύξησης της κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Όμως, η νομισματική κρίση και ο καλπάζων πληθωρισμός είναι πεδίο ευρύτερης προβληματικής.
«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν δεν μας λένε λίγα για τον ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς το πρόσφατο sell off στη λίρα είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα» έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs.
Ωστόσο, η τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2021 προς τα πάνω κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 10,5%.
Ταυτόχρονα, η Goldman αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2022 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 3,5% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης