Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Weidmann στο τιμόνι της Bundesbank και ο ρόλος του SPD

Γερμανία: Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Weidmann στο τιμόνι της Bundesbank και ο ρόλος του SPD
To SPD αναμένεται να επιλέξει άμεσα τον διάδοχο του «γερακιού» - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τον θώκο και ποιες οι συνέπειες για την Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, κύριος εταίρος στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας που αποτελείται από τρία κόμματα, αναμένεται να επιλέξει καινούργιο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank. Η επιλογή του νέου προέδρου πρέπει τυπικά να γίνει άμεσα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 .
Ο λόγος είναι ότι έχει προηγηθεί στις 20 Οκτωβρίου η παραίτηση του Jens Weidmann από το τιμόνι της Bundesbank.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα αντικατασταθεί ίσως ο σκληρότερος από τους «ιέρακες» της ΕΚΤ, τους οπαδούς της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που θα αποχωρήσει έπειτα από 10 χρόνια ατελέσφορης και συνεχούς εναντίωσής του στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και στην άκρως χαλαρή νομισματική της πολιτική.

To διακύβευμα

Η επικείμενη επιλογή του διαδόχου του έχει εμπνεύσει προσδοκίες ότι τη θέση του θα πάρει κάποιος πιο φίλα προσκείμενος στην αναπτυξιακή νομισματική πολιτική και ίσως πιο ευρωπαϊστής.
Εντείνονται, έτσι, οι συζητήσεις για τον διορισμό του διαδόχου του αλλά ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους συγκαταλέγονται και κάποιοι εξίσου υποστηρικτές της περιοριστικής πολιτικής.
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και δύο γυναίκες, με τη μία εξ αυτών να είναι στενή συνεργάτιδα του Weidmann και κατά τα φαινόμενα παρόμοιας κατεύθυνσης.

Ιsabel Schnabel

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ αλλά ο διορισμός της θα σηματοδοτεί στροφή άνευ προηγουμένου για την Bundesbank.
Στα πρώτα δύο χρόνια της στην ΕΚΤ, η Schnabel «έσπασε το καλούπι» της Γερμανίας και σε αντίθεση με την πάγια γερμανική αντίρρηση, τάχθηκε υπέρ των αγορών ομολόγων και των αρνητικών επιτοκίων, ενώ υπεραμύνθηκε της ΕΚΤ έναντι της κριτικής που της ασκούσε η πατρίδα της.
Προσφάτως, πάντως, έχει αλλάξει τόνο καθώς προειδοποιεί πως ο πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η ΕΚΤ.

Joachim Nagel

Σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος που εργάστηκε στην Bundesbank επί 17 χρόνια και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία μέχρις ότου κατέλαβε θέση στο Δ.Σ. προτού αποχωρήσει το 2016.
Ηταν υπεύθυνος για θέματα αγορών και τεχνολογίας της πληροφορίας και δεν είχε αρμοδιότητα να σχολιάζει τη νομισματική της πολιτική.
Τώρα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στην οποία προσχώρησε το 2020, αφού πρώτα εργάστηκε επί 4 χρόνια στη γερμανική περιφερειακή τράπεζα KfW.

Markus K. Brunnermeier

Ενδεχομένως η πιο διεθνής προσωπικότητα στον κατάλογο των υποψηφίων δεδομένου ότι είναι καθηγητής στο Princeton, ενώ έχει διεξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του και της σταδιοδρομίας του ως καθηγητής στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Εχει εκπονήσει ακαδημαϊκές εργασίες από κοινού με τον οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, μεταξύ των οποίων και η μελέτη τους περί της δημιουργίας «συνθετικών» ασφαλών τίτλων για την Ευρωζώνη που έτυχε ψυχρής υποδοχής από την Bundesbank.

Jakob von Weizsäcker

Υπήρξε επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί Olaf Scholz.
Ηταν μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014 ώς το 2019 και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια, είναι ευρωπαϊστής και έχει τη συμπάθεια των Γερμανών κεντροαριστερών.

Marcel Fratzscher

Είναι σαφώς ο υποψήφιος με τα περισσότερα χαρακτηριστικά «περιστεράς», όπως χαρακτηρίζονται οι υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει ταχθεί υπέρ της άκρως αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, ενώ έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και η Γερμανία.
Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε προσφάτως πως ο πληθωρισμός «δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας» και ότι η ΕΤΚ δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να τον αντιμετωπίσει.
Εχει διατελέσει οικονομολόγος της ΕΚΤ, διδάσκει Μακροοικονομικά και Χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και είναι διευθυντικό στέλεχος του ερευνητικού ινστιτούτου DIW.

Claudia Maria Buch

Είναι αντιπρόεδρος της Bundesbank από το 2014, αφού πρώτα υπήρξε επί δύο χρόνια μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.
Είναι 55 ετών, πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου και συνοδεύει τον Weidmann στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Εχει αποφύγει να παρέμβει στη δημόσια διαμάχη γύρω από τη νομισματική πολιτική και επιλέγει, αντιθέτως, να επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Jens Ulbrich

Κορυφαίος οικονομολόγος της Bundesbank που εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας από το 2005, έχοντας πρώτα υπηρετήσει πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι 52 ετών και δραστηριοποιείται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εχει, ωστόσο, αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για τα θέματα της νομισματικής πολιτικής και περιορίζεται κυρίως στο να εξηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ και να αναλύει την εικόνα της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης