Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Το φάρμακο της Merck για τον Covid θα εγκριθεί στις ΗΠΑ – Απογοήτευση από το β΄ κύμα των κλινικών δοκιμών

Morgan Stanley: Το φάρμακο της Merck για τον Covid θα εγκριθεί στις ΗΠΑ – Απογοήτευση από το β΄ κύμα των κλινικών δοκιμών

Ο FDA άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωση την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις μακροχρόνιες παρενέργειες του φαρμάκου

Σχετικά Άρθρα

Το φάρμακο της Merck κατά της Covid-19 κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται ότι θα λάβει έγκριση από την αρμόδια αρχή FDA  στις ΗΠΑ, παρότι τα στοιχεία από το δεύτερο γύρο των κλινικών ερευνών ήταν λιγότερο αισιόδοξα σε σχέση με τα αρχικά αποτελέσματα, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
Η Merck ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα βάσει στοιχείων από 1.400 ασθενείς ότι η χορήγηση του φαρμάκου μείωνε την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτων από την Covid-19 κατά 30%. Αντιθέτως ένα μήνα πριν, τα στοιχεία από 775 ασθενείς έδειχναν μείωση κατά 50%, με αποτέλεσμα το φάρμακο να θεωρείται σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι ανησυχίες

Ωστόσο, η διάσταση των αποτελεσμάτων μεταξύ των κλινικών δοκιμών προκάλεσαν ανησυχία στις αρμόδιες αρχές, που καλούνται να εγκρίνουν το φάρμακο για χορήγηση σε ασθενείς.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  άφησε να εννοηθεί σε επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις μακροχρόνιες παρενέργειες του φαρμάκου.
Ο FDA ωστόσο τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για καποιο σοβαρό πρόβλημα από τη λήψη του φαρμάκου της Merck.
«Δεδομένων των αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Μολνουπιραβίρη θα εγκριθεί», σημείωσαν οι αναλυτές Matthew Harrison και Charlie Yang της Morgan Stanley.

Το φάρμακο της Pfizer

Οι ίδιοι τόνισαν ότι οι ανησυχίες που τέθηκαν από τον FDA ήταν προσδοκώμενες σε γενικές γραμμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA παράλληλα εξετάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
Το φάρμακο αυτό, όπως και της Merck, υπόσχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της θεραπείας κατά της Covid-19.
Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει δώσει συστάσεις σχετικά με την χορήγησή του φαρμάκου της Merck.
Επίσης, στη Βρετανία, η αρμόδια εποτπική αρχή έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης