Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 6,4% για το 2021 από την Confindustria

Ιταλία: Θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 6,4% για το 2021 από την Confindustria

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 9% πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Η ιταλική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει από την πανδημία ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, καταγράφοντας άνοδο της δραστηριότητας έως και 6,4% φέτος, σύμφωνα με μελέτη της Confindustria, της ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.
Ένα «ισχυρό» τρίτο τρίμηνο θα επιτρέψει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2021 να αυξηθεί κατά 6,3% -6,4, πολύ πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που έκανε λόγο για άνοδο 6%.
Αυτός ο ρυθμός θα διατηρηθεί, παρά το γεγονός ότι στο τέταρτο τρίμηνο καταγράφεται επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της σπανιότητας πρώτων υλών και της αβεβαιότητας σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα του Covid-19, συμφωνά με την Confindustria.

Δημοσιονομική επέκταση

Η Ιταλία ήταν μεταξύ των πιο κρατών που επλήγησαν σκληρότερα από την πανδημία και η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 9% πέρυσι.
Τα προγράμματα κρατικής στήριξης για επιχειρήσεις και νοκοκυριά  επέτρεψαν στις περισσότερες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, με την Τράπεζα της Ιταλίας και το Υπουργείο Οικονομικών να λένε πρόσφατα ότι η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας άνω του 6% είναι πιθανή το 2021.

Κατανάλωση και αποταμιεύσεις

Η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης πριν από την πανδημία έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η οικονομία έχει ενισχυθεί από την αυξημένη κατανάλωση και υπάρχει ακόμα περιθώριο για μεγαλύτερες δαπάνες από τα νοικοκυριά από τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown του 2020, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αυξάνεται και τις παραγγελίες να ανακάμπτουν, σύμφωνα με την ομοσπονδία.
Το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι οποίες πλήττουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων  και μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ανέφερε η Confindustria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης