Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την αφρικανική μετάλλαξη – Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ – Μπλόκο σε πτήσεις από ΕΕ, Βρετανία, Ισραήλ

Παγκόσμιος συναγερμός για την αφρικανική μετάλλαξη – Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ – Μπλόκο σε πτήσεις από ΕΕ, Βρετανία, Ισραήλ
Οι επιστήμονες ανησυχούν πως εξαιτίας των 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, η νέα παράλλαξηε είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει ο εντοπισμός της αφρικανικής μετάλλαξης (Β.1.1.529), γνωστής ως παράλλαξης της Μποτσουάνα, η οποία θεωρείται ως ιδιαίτερα επιθετική και μεταδοτική καθώς και ότι μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των σημερινών εμβολίων αλλά και των θεραπειών.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε έκτακτη σύσκεψη προχωρά σήμερα Παρασκευή 26/11 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (στις 13:00 ώρα Ελλάδας), ο οποίος καλείται να αξιολογήσει τη νέα παράλλαξη και τον κίνδυνο που αυτή συνιστά, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν εργαστηριακές μελέτες πρώτα προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σοβαρή είναι η εν λόγω παράλλαξη και εάν όντως διαφεύγει των εμβολίων.
Κατά τη σύσκεψη αυτοί οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα κατατάξουν τη νέα αυτή μετάλλαξη - που λέγεται πως θα την ονομάσουν Nu - σε «μετάλλαξη ενδιαφέροντος ή ανησυχίας».
Την ίδια στιγμή πάντως, ΕΕ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Ιαπωνία και μια σειρά από χώρες παγκοσμίως λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως αναστολή πτήσεων ή συνοριακούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τα κράτη που έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Που έχει εντοπιστεί – Συστάσεις ΠΟΥ

«Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (...) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.
Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει "μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων", κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier.
Όπως είπ, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων.
Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο Lindmeier, αναφέροντας πως θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2 καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια.
Η νέα παράλλαξη έχει εντοπιστεί σε Μποτσουάνα, Νότια Αφρική και Χονγκ Κόνγκ ενώ και το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως έχει καταγράψει κρούσμα της εν λόγω παράλλαξης.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι η παραλλαγή αυτή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Καμπανάκι από επιστήμονες

«Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας.
Για αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της» ανέφερε ο ιολόγος Tom Peacock του Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι τελικά η παράλλαξη αυτή δεν είναι και τόσο μεταδοτική.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα.
«Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει» τόνισε ο Gupta ενώ και ο επιδημιολόγος Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρθηκε στον άνευ προηγουμένο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η παράλλαξη αυτή στην πρωτεΐνη ακίδα του.
«Η κίνηση της κυβέρνησης να περιορίσει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική είναι συνετή» είπε ο Ferguson.
Νοτιοαφρικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως έχουν απομονώσει τη νέα παράλλαξη του ιού και πως ήδη εργάζονται για να καταλάβουν τις πιθανές επιπλοκές που αυτός μπορεί να προκαλέσει.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Την εκτίμηση πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας αφρικανικής μετάλλαξης διατύπωσε ο James Naismith, βιολόγος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη.
Αλλά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά.
Τα νέα είναι άσχημα αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o Βρετανός επιστήμονας.
Όπως είπε, οι 32 μεταλλάξεις που φέρει η πρωτεΐνη – ακίδα της νέας παράλλαξης (μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα) υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως αυτή η παράλλαξη θα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα.
«Όμως το θέμα της μετάδοσης δεν είναι τόσο απλό…
Δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει αυτό το αμινοξύ, αλλά καθορίζεται από το πώς αυτές οι μεταλλάξεις συνεργάζονται μεταξύ τους» είπε ο Naismith.

Θα φτάσει και στη Βρετανία

«Εάν η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται τόσο γρήγορα, τότε θεωρείται σίγουρο πως θα φτάσει στη Μ. Βρετανία.
Η ταξιδιωτική απαγόρευση απλά θα καθυστερήσει την άφιξη του ενδεχομένως για λίγες ακόμα εβδομάδες.
Αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε.
Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν νέα φάρμακα, τα οποία είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι δεν θα επηρεαστούν από τη μετάλλαξη ενώ διαθέτουμε και άλλους τρόπους για να ελέγχουμε τον ιό στα νοσοκομεία» είπε ο Naismith.

Hopkins (Μ. Βρετανία) για αφρικανική μετάλλαξη: Η πιο ανησυχητική που έχουμε δει έως σήμερα

Καμπανάκι συναγερμού ηχούν οι επιστήμονες για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Μπουτσουάνα και που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
«Η νέα παράλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι η πιο ανησυχητική που έχουμε δει έως σήμερα.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας R στην Gauteng, όπου και εντοπίστηκε η νέα παράλλαξη, είναι στο 2.
Είναι δηλαδή αρκετά υψηλό.
Ο δείκτης R είναι αυτός που δείχνει πόσους μπορεί ένας μολυσμένος να μολύνει κατά μέσο όρο.
Στην Guateng, κάθε μολυσμένος μπορεί να «κολλήσει» δύο ή περισσότερους ανθρώπους» υποστήριξε μιλώντας στο BBC η Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επίπεδα μεταδοτικότητας από την έναρξη της πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουμε λάβει» τόνισε η Hopkins.

Μπλόκο ΕΕ σε πτήσεις από Αφρική

Την πρόθεση της να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την Αφρική και συγκεκριμένα από τις περιοχές που έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η von der Leyen.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ και η Γερμανία έκανε γνωστό πως θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού.
Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία.
 Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς.
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn.

Σταματούν πτήσεις Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ

Υπό τις αποκαλύψεις αυτές η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες, αλλά και η Ιαπωνία,η οποία και αυτή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.

Μέτρα από Σιγκαπούρη, Ινδία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιγκαπούρη, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει περιορισμούς στις αφίξεις από τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα απαγορευεί η είσοδος στην χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι από τη Σιγκαπούρη και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.
Αυξημένα μέτρα όμως σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε και η Ινδία, κάνοντας λόγο για αυξημένους ελέγχους και testing.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Rajesh Bhushan κάλεσε τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα κρατίδια, εφόσον εντοπιστούν θετικοί ταξιδιώτες, να αποσταλλούν άμεσα δείγματα τους στα εργαστήρια για περαιτέρω κλινική εξέταση.

Ανησυχία στο Λονδίνο

«Περισσότερα στοιχεία χρειάζονται, αλλά λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα τώρα.
Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην κόκκινη λίστα, οι πτήσεις προσωρινά θα απαγορευτούν και οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
Οι επιστήμονές μας είναι βαθιά ανήσυχοι για αυτή την παραλλαγή, καθώς μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από την επικρατούσα παραλλαγή Delta.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι διαθέτει διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων από την παραλλαγή Delta, κάτι που υποδηλώνει ενδεχομένως υψηλή μολυσματικότητα αλλά και ότι τα εμβόλια που έχουμε μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά»  ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Sajid Javid.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η παραλλαγή είναι «η χειρότερη που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής», με την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να διεισδύσει στον ανθρώπινο οργανισμό να είναι «δραματικά» διαφορετική από εκείνη στο αρχικό στέλεχος του ιού.
«Αυτή είναι η πιο σημαντική παράλλαξη που έχουμε δει έως σήμερα.
Ήδη διενεργείται επείγουσα έρευνα προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τη μεταδοτικότητα της, για τη σοβαρότητα της αλλά και για τη διαφυγή της από τα εμβόλια» τόνισε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Jenny Harries.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης