Τελευταία Νέα
Διεθνή

EMA: Ναι στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

EMA: Ναι στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών
Ο ΕΜΑ θα στείλει τώρα τη σύστασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση
Το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό και στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ).
Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών και αντί για 30 μg θα τους χορηγούνται 10 μg.
Όπως και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, το εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά σε δύο δόσεις με απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους.
Ο ΕΜΑ θα στείλει τώρα τη σύστασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση.

Η αποτελεσματικότητα

Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών (όπως μετράται από το επίπεδο των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2).
Η αποτελεσματικότητα του Comirnaty υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο. Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%), όπως σημειώνει ο ΕΜΑ.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.
Ως εκ τούτου, η επιτροπή του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης