Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το διπλό στοίχημα του προέδρου Biden με τις τιμές πετρελαίου

Το διπλό στοίχημα του προέδρου Biden με τις τιμές πετρελαίου

Η άνοδος του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των Αμερικανών οδηγούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναζητήσει κινήσεις για μείωση της πίεσης

Σχετικά Άρθρα
Η ιστορική κίνηση του προέδρου Biden να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ σε μία συντονισμένη κίνηση με άλλες χώρες που έχουν μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, αποτελεί ένα μοναδικό στοίχημα.

Η εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον, μπορεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.
Η κίνηση ανακοινώθηκε, από τις ΗΠΑ και υπογραμμίζει την πολύπλοκη σχέση, την οποία ο Biden προσπαθεί να οικοδομήσει με την Κίνα, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία σε σημαντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το εμπόριο, ενώ οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε οικονομικό ανταγωνισμό.
Η σπάνια στιγμή της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός και κυρίως οι υψηλές τιμές της βενζίνης μειώνουν τη δημοτικότητα του Biden μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.
«Πρόκειται για μία νέα εποχή της διπλωματίας του πετρελαίου για τις ΗΠΑ που πρέπει να συντονιστούν με την Ινδία και την Κίνα», δήλωσε ο D. Yerkin, ένας ιστορικός του πετρελαίου και αντιπρόεδρος της IHS Markit.
Η συνεργασία με την Κίνα είναι πιθανό να περιοριστεί στην ενέργεια και στο περιβάλλον. «Το κλίμα και η ενέργεια αποτελούν μία ξεχωριστή ενότητα από όλα τα άλλα σκληρά ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Yerkin.
Οι διπλωματικοί δίαυλοι της κυβέρνησης Biden με την Κίνα έγιναν αντιληπτοί για πρώτη φορά στη Γλασκόβη αυτό τον μήνα, όταν οι δύο χώρες πέτυχαν μία απροσδόκητη συμφωνία για την ενίσχυση των ενεργειών τους στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των βλαβερών εκπομπών μεθανίου.
«Η Γλασκόβη έδειξε ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο κοινών συμφερόντων και διπλωματίας και ότι μπορεί να υπάρξει επιτυχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε η Mayers Jayfe, μία καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο Τufts, που ειδικεύεται στα ζητήματα των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών και του κλίματος.
Οι δύο χώρες αναγνώρισαν τη σημασία μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. «Θα έλεγα ‘παρομοίως’ για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε η ίδια.
Η Ουάσιγκτον έχει μεγάλες διαφορές με το Πεκίνο σε εμπορικά ζητήματα και στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τη Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και την Ταϊβάν.
Ωστόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, με δεδομένες τις ανταγωνιστικές σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αναφορικά με τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές.
Συνδυαστικά οι ΗΠΑ και η Κίνα καταναλώνουν περίπου 35 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ξεπερνώντας το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, είναι ακόμη ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, καθώς βρίσκονται πίσω από την Κίνα.

Η Κίνα θα κινηθεί με βάση τις δικές της ανάγκες

Την ίδια ώρα, η Κίνα θα αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο από τα αποθέματά της με βάση τις ανάγκες της, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε στενή επικοινωνία με χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου.
Η Εθνική Διοίκηση Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας επιβεβαίωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι εργάζεται επί της αποδέσμευσης αποθεμάτων πετρελαίου αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αμερικανικό αίτημα.
Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Jao Lijian αρνήθηκε και πάλι να σχολιάσει εάν η Κίνα συμμετέχει στην αποδέσμευση αποθεμάτων αργού που συντονίζουν οι ΗΠΑ.
«Η κινεζική πλευρά θα οργανώσει την αποδέσμευση του αργού από τα κρατικά αποθέματα με βάση τις δικές της πραγματικές ανάγκες», δήλωσε ο Jao Lijian, προσθέτοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση.
Ο Jao Lijian δήλωσε ότι η Κίνα θα διατηρήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία, για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης