Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Nέα κυβέρνηση, νέα εποχή - Καγκελάριος ο Scholz, ΥΠΟΙΚ ο «σκληρός» Lindner

Γερμανία: Nέα κυβέρνηση, νέα εποχή - Καγκελάριος ο Scholz, ΥΠΟΙΚ ο «σκληρός» Lindner
Η νέα κυβερνητική συμμαχία έχει δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

Την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες,ανακοίνωσε ο Olaf Scholz, ο οποίος θα αναλάβει καγκελάριος, βάζοντας τέλος στην «ηγεμονία» της Angela Merkel και των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών που κυβέρνησαν για 16 συναπτά χρόνια.
To κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο ηγέτης των Φιλελεύθερων (FDP), Christian Lindner,  εξέλιξη η οποία ανησυχεί Βρυξέλλες αλλά και Αθήνα, λόγω των σκληρών δημοσιονομικών του θέσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Annalena Baerbock από τους Πράσινους, η οποία αναμένεται να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, ενώ ο Robert Habeck επίσης από του Πράσινους, θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας και Κλίματος.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αναλαμβάνει τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών , Εργασίας, Υγείας και Οικονομικής Συνεργασίας.
Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) αναλαμβάνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Κλίματος, Οικογένειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναλαμβάνει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση επισπεύθηκε, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία.

Η πρώτη τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού από το 1950

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950.
Η νέα κυβερνητική συμμαχία έχει δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της επιτάχυνσης των μέτρων για την προστασία του Κλίματος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει στο να μπει τέλος στην εξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2030 καθώς και να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο έως το 2040.
Πάντως δεν λείπουν και εκείνοι που διατυπώνουν ενστάσεις και ανησυχίες για το εάν τα τρία αυτά κόμματα θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να κυβερνήσουν ομαλά τη Γερμανία και να ηγηθούν της Ευρώπης.
Ωστόσο, - και μέχρι στιγμής - τήρησαν τη δέσμευση τους για σχηματισμό κυβέρνησης σε διάστημα δύο μηνών από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο «σκληρός» Christian Lindner

Ο Christian Lindner, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP), έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αμφισβήτηση και κριτική από εξέχοντες οικονομολόγους που προειδοποιούν ότι οι σκληρές δημοσιονομικές απόψεις του αντιπροσωπεύουν θανάσιμη απειλή για το ευρώ και προκαλούν εύλογη ανησυχία σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Αλλά όπως επισημαίνει το Politico , μία εξέταση του βιογραφικού του εγείρει ένα ακόμη ανησυχητικό ερώτημα.
Διαθέτει τα προσόντα για ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο;
Ο Lindner ηγείται των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου από τα τρία κόμματα που βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Μετά τον καγκελάριο, ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται η πιο ισχυρή προσωπικότητα στη γερμανική πολιτική, επιβλέποντας έναν προϋπολογισμό που αυξήθηκε κατά σχεδόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την κρίση του κορωνοϊού.
Στη διεθνή σκηνή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν παραδοσιακά μια υπολογίσιμη δύναμη, είτε ονομαζόταν Olaf Scholz, Wolfgang Schaeuble ή Peer Steinbrück.
(
Καμία γυναίκα δεν κατείχε ποτέ αυτή τη θέση.)
Δεν είναι τυχαίο που οι πρώην υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας ήταν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Σχεδόν όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελάριου Helmut Schmidt, είχαν σημαντική εκτελεστική εμπειρία, είτε ως υπουργοί, είτε ως πρωθυπουργοί κρατιδίων, είτε ως δήμαρχοι, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης