Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνει την ένταση με Ιράν το Ισραήλ - Οι βάσεις για επιθέσεις με drones - Άνοιγμα στους Άραβες για αντίμετρα

Κλιμακώνει την ένταση με Ιράν το Ισραήλ - Οι βάσεις για επιθέσεις με drones - Άνοιγμα στους Άραβες για αντίμετρα
Ισραήλ: Ο Bennett εμφανίστηκε έτοιμος να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ιράν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε σήμερα 23/11 έτοιμος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Ιράν και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έπειτα από πέντε μήνες που είχαν ανασταλεί λόγω των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), η οποία είχε στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με τον τότε πρόεδρο της χώρας D. Trump να καταγγέλλει ότι η συμφωνία δεν αρκεί για να σταματήσουν τα σχέδια της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια άποψη που συμμερίζεται και το Ισραήλ.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία, με την Ουάσινγκτον να συμμετέχει έμμεσα.
Το Ιράν διαψεύδει ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Bennett, που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται «στο πιο προηγμένο στάδιο του πυρηνικού της προγράμματος».
Αν και η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα είναι ανοικτή σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν, με αυστηρότερους περιορισμούς, ο Bennett επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον του βασικού του εχθρού.
«Ζούμε σε περίπλοκους καιρούς.
Είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες με τους καλύτερους φίλους μας», επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξένησε το Reichman University και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξει νέα συμφωνία, το Ισραήλ φυσικά δεν θα συμμετέχει σε αυτή και δεν δεσμεύεται από αυτή», τόνισε.
Ο Bennett εξέφρασε εξάλλου την αγανάκτησή του για τις μικρής κλίμακας συγκρούσεις με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν.
«Οι Ιρανοί έχουν περικυκλώσει το κράτος του Ισραήλ με πυραύλους την ώρα που κάθονται ασφαλείς στην Τεχεράνη, πρόσθεσε», εξήγησε.
«Δεν έχει νόημα πια να αντιμετωπίζουμε τον τρομοκράτη της ημέρας που στέλνει η Δύναμη Κοντς.
Πρέπει να κυνηγήσουμε τον εντολέα», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Bennett μάλιστα τόνισε ότι η κυβερνοτεχνολογία του Ισραήλ και τα πλεονεκτήματά του ως δημοκρατίας όπως και η διεθνή στήριξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
«Το Ιράν είναι πολύ πιο ευάλωτο από όσο πιστεύεται», δήλωσε.

Οι βάσεις- ορμητήρια του Ιράν για επιθέσεις με drones

Tο Ισραήλ αποκάλυψε δύο βάσεις που έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά στόχων στη θάλασσα χρησιμοποιώντας drones, ενώ έκανε «άνοιγμα» για συνεργασία με τους Άραβες εταίρους του για αντίμετρα κατά της Τεχεράνης.
Όπως αναφέρει το Reuters, oι αραβικές χώρες του Κόλπου συμμερίζονται τις ανησυχίες του Ισραήλ για τα drones που διαθέτει το Ιράν και πως πίσω από επιθέσεις σε στόχους στη θάλασσα ή κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται η Τεχεράνη και σύμμαχοί της.
Το Ιράν έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές.
«Σας αποκαλύπτω δύο βάσεις στην περιοχή του Τσαμπαχάρ και της νήσου Κεσέμ στο νότιο Ιράν, από τις οποίες ξεκίνησαν επιθέσεις στο θαλάσσιο πεδίο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benjamin Gantz σε τηλεοπτική διάσκεψη για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις δύο βάσεις αναπτύσσονται προηγμένα drones τύπου Shahed.
Παράλληλα, ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πρότεινε να συνεργαστεί με τους Άραβες εταίρους -όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, με τα οποία το Ισραήλ επισημοποίησε τους δεσμούς του πέρυσι- κατά της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Θεωρεί ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθούν επαφές και να οικοδομηθεί ένα αμυντικό σχέδιο για όλες τις χώρες που έχουν κοινό συμφέρον να προστατευθούν», δήλωσε ο υποστράτηγος Amikam Norkin στο συνέδριο, που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Reichman .
«Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά (κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών), είτε όσον αφορά τις πληροφορίες, είτε την ανίχνευση, είτε την αναχαίτιση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης