Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Πρωτοφανής συντονισμένη προσπάθεια για μείωση τιμών - Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 50 εκατ. βαρέλια

Πετρέλαιο: Πρωτοφανής συντονισμένη προσπάθεια για μείωση τιμών - Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 50 εκατ. βαρέλια
Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε συντονισμένες κινήσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Στην απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Τα αποθέματα θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά στα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.
Η αποδέσμευση, θα έχει τη μορφή δανείου και πώλησης, και έγινε σε συνεννόηση με την  Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε συντονισμένες κινήσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, οι τιμές του πετρελαίου διέγραψαν τις απώλειες.
Το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει άνοδο 0,2% στα 79,85 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,2% στα 76,6 δολ. το βαρέλι.
oil2.jpg

oil3.jpg

Αναμένονται αντιδράσεις από τον OPEC+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αντιμετωπίζοντας χαμηλά ποσοστά αποδοχής εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου το 2022, έχει επανειλημμένα καλέσει τον OPEC και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.
Ωστόσο, η ομάδα απέρριψε τα αιτήματα, καθώς τα μέλη ήδη αγωνίζονται να επιτύχουν τους υπάρχοντες στόχους της για αύξηση της παραγωγής και εν μέσω φόβων ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει και πάλι τη ζήτηση.

biden_1.jpg
Η απελευθέρωση από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ θα είναι με τη μορφή πώλησης δανείου σε εταιρείες, οι οποίες πρέπει να επιστρέψουν το αργό σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Τα κράτη του OPEC+, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο, συναντώνται ξανά στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική τους, αλλά δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι αλλαγής της στάσης για να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.
Πηγή του OPEC+ δήλωσε ότι μια αποδέσμευση από τα αποθεματικά θα περιέπλεκε τα μαθηματικά για τον ΟΠΕΚ+, καθώς παρακολουθεί την αγορά σε μηνιαία βάση.
Ο Suhail Al-Mazrouei, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Οργανισμού, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι δεν βλέπει «καμία λογική» στην αύξηση της προσφοράς των ΗΑΕ στις παγκόσμιες αγορές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης