Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα κερδοσκοπική τρέλα των NFTs - Ένας νέος κόσμος συναλλαγών γεννιέται

tags :
Η νέα κερδοσκοπική τρέλα των NFTs - Ένας νέος κόσμος συναλλαγών γεννιέται
Η ιδιαιτερότητα του NFT ως επένδυσης είναι ότι όποιος το αγοράζει κατέχει κάτι μοναδικό, που όμως πολλές φορές δεν ξέρει και ο ίδιος αν έχει κάποια αξία

Ας θυμίσουμε, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, πώς λειτουργεί το σύστημα: Με την τεχνολογία NFT (Non Fungible Token) διάφορα ψηφιακά αρχεία μπορούν να συνενωθούν σε ένα έργο μοναδικό, που φέρει την ψηφιακή υπογραφή του δημιουργού.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, μόνο που η αξία του είναι εντελώς υποκειμενικό ζήτημα.
Τον περασμένο Μάρτιο ένα ψηφιακό κολάζ του διάσημου αμερικανού προγραμματιστή και καλλιτέχνη Beeple πωλήθηκε για 69 εκ. δολάρια.
Ένα άρθρο των New York Times για τα NFT, που είχε και το ίδιο μορφή NFT, απέφερε 750.000 δολάρια.
Η ιδιαιτερότητα του NFT ως επένδυσης είναι ότι όποιος το αγοράζει κατέχει κάτι μοναδικό, που όμως πολλές φορές δεν ξέρει και ο ίδιος αν έχει κάποια αξία.
Μία άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι η αγορά και η πώληση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με τους συμβατικούς τρόπους συναλλαγής, αλλά με κρυπτονομίσματα και συνήθως με το ΕΤΗ (Ethereum), που θεωρείται πλέον το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin.
Όλα τα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain.
Μπορούμε να την φανταστούμε ως ένα τεράστιο αποθεματικό ταμείου, το οποίο καταγράφει κάθε συναλλαγή με διαφάνεια, μετά από μία σειρά κρυπτογραφικών πράξεων.
Μόλις ο ενδιαφερόμενος αγοράσει ένα NFT, η πράξη καταχωρείται και μία παραπομπή σε συγκεκριμένο ψηφιακό περιβάλλον τον καταγράφει ως κάτοχό του.
Έχει προηγηθεί, επισφραγίζοντας το τέλος της δημοπρασίας, ένα «έξυπνο» ή «αυτοεκπληρούμενο» συμβόλαιο (smart contract), το οποίο θα παρακρατήσει μία προμήθεια προς όφελος του κρυπτονομίσματος.

Ένας νέος κόσμος συναλλαγών;

Σημειωτέον ότι οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα γίνονται αποκεντρωμένα, χωρίς να μεσολαβεί μία τράπεζα ή μία διοικητική αρχή.
Γι’ αυτό οι φανατικοί θιασώτες τους οραματίζονται έναν νέο κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο οποίος θα λειτουργεί χωρίς πιστωτικά ιδρύματα, με τις πιο περίπλοκες αγορές επενδυτικών προϊόντων (όπως τα παράγωγα συμβόλαια) να διεκπεραιώνονται με ένα κινητό τηλέφωνο κι ένα ψηφιακό πορτοφόλι.
Θεωρούν ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να προκαλέσει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τις ίδιες αναταράξεις που προκάλεσε το Netflix στην κινηματογραφική βιομηχανία ή το Spotify στις δισκογραφικές εταιρείες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συναλλαγές θα γίνονται πάντα καλύτερα ή πιο οικονομικά. Το πείραμα της Deutsche Welle έδειξε ότι κάθε εγγραφή στοιχίζει χρήματα και πληρώνεται σε ΕΤΗ.
Για όποιον χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, η προμήθεια ανέρχεται μάλιστα στο 11%, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που παρακρατούν καθιερωμένες εταιρείες, όπως η Western Union και η Moneygram.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης