Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Γουαδελούπη: Σε εξέγερση εξελίχθηκαν οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα υγείας

Η Γαλλία στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Γουαδελούπη: Σε εξέγερση εξελίχθηκαν οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα υγείας
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων έρχεται μετά από μέρες αναταραχών με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε ολονύκτια για να καταστείλουν τη βία

Η Γαλλία στέλνει ειδικές δυνάμεις για να αποκαταστήσουν την τάξη στη Γουαδελούπη, μετά από ταραχές, λεηλασίες και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά των μέτρων για τον COVID-19.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmarin είπε ότι η Γαλλία θα στείλει περίπου 50 μέλη των ελίτ τακτικών δυνάμεων GIGN και RAID της χωροφυλακής και της αστυνομίας στο υπερπόντιο έδαφος, όπου έχουν ήδη συλληφθεί 31 άτομα.
Έπειτα από άλλη μια νύχτα με λεηλασίες και φωτιές, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται.
Οι αποκλεισμοί επαναλήφθηκαν το Σάββατο στη Γουαδελούπη μετά από άλλη μια νύχτα λεηλασιών και πυρκαγιών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε σε όλο το νησί της Καραϊβικής ενόψει της κινητοποίησης, παραβιάστηκε από ακτιβιστές κατά των μέτρων υγείας.

31 συλλήψεις

Το Σάββατο, η εισαγγελία του Pointe-à-Pitre δήλωσε ότι 31 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ αστυνομικοί και χωροφύλακες έγιναν στόχος πυροβολισμών, αφήνοντας έναν ελαφρά τραυματισμένο.
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων έρχεται μετά από μέρες αναταραχών με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε ολονύκτια για να καταστείλουν τη βία.
«Η νύχτα ήταν πολύ ταραγμένη», είπε αστυνομική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέγραψαν «περίπου 20 περιστατικά λεηλασίας ή απόπειρας ληστείας» στις παραθαλάσσιες πόλεις Pointe-a-Pitre και Le Gosier, μεταξύ άλλων σε ένα κοσμηματοπωλείο, μια τράπεζα, ένα κατάστημα στοιχημάτων και ένα εμπορικό κέντρο, είπε η πηγή.
Στην πόλη Saint-Francois στα ανατολικά, «οι χωροφύλακες που έβγαιναν από τον σταθμό απειλήθηκαν από φλεγόμενα βλήματα».

Χρήση όπλων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

«Χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές» σε όλο το νησί, πρόσθεσε η πηγή, με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται ελαφρά όταν τον χτύπησε πέτρα στο πρόσωπο.
Μια δεύτερη πηγή εντός της χωροφυλακής είπε ότι ένα οπλοστάσιο είχε λεηλατηθεί.
Στην περιοχή Le Petit-Bourg στα δυτικά, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να σβήσουν τις φωτιές σε δύο καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία επίσης είχαν λεηλατηθεί.
Ο νομάρχης της Γουαδελούπης Alexandre Rochatte, ο οποίος εκπροσωπεί τη γαλλική κυβέρνηση στο αρχιπέλαγος, επέβαλε την Παρασκευή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί μετά από πέντε ημέρες αναταραχών κατά τις οποίες κάηκαν οδοφράγματα στους δρόμους και οι πυροσβέστες και οι γιατροί αποχώρησαν σε απεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης