Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Συμβιβαστική συμφωνία για την επιβολή κανόνων στους «γίγαντες» του διαδικτύου

Ευρωκοινοβούλιο: Συμβιβαστική συμφωνία για την επιβολή κανόνων στους «γίγαντες» του διαδικτύου

Η Ε.Ε. επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθετική πράξη από το 2022 – Τι περιλαμβάνει η πράξη ψηφιακών αγορών

Σχετικά Άρθρα
Σε συμφωνία κατέληξαν οι πολιτικές παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς το πώς θα περιορίσουν τις πρακτικές, οι οποίες πλήττουν τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή οικονομία και συνήθως ακολουθούνται από τους μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι Google, Facebook, Amazon, Apple κ.ά.
Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, η συμφωνία αφορά εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 80 δισ. ευρώ και προσφέρουν τουλάχιστον μία υπηρεσία στο Διαδίκτυο, όπως, επί παραδείγματι την ηλεκτρονική αναζήτηση.
Οι νέοι αυτοί κανόνες που θα καταρτισθούν, πάντως, έχουν να κάνουν με περισσότερες εταιρείες τελικά από όσο αρχικά φαινόταν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πράξης ψηφιακών αγορών της Ε,Ε.
Επιπλέον, οι Financial Times προσθέτουν ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθετική πράξη από το 2022.

H πράξη για τις ψηφιακές αγορές

Η νοµοθετική πράξη ψηφιακών αγορών είναι «παιδί» της αρμόδιας επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager.
Καταρτίστηκε πέρυσι με σκοπό να περιστείλει τις εξουσίες των μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβάνοντας έναν κατάλογο όσων επιτρέπονται και όσων απαγορεύονται.
Επίσης, η πράξη θα συνδράμει τις επιμέρους εθνικές αρχές ανταγωνισμού να εξετάζουν ενδελεχώς κάθε εξαγορά μικρότερης ανταγωνίστριας εταιρείας από κολοσσούς.
Εχουν διατυπωθεί συχνά ερωτήματα σχετικά με το εάν με την απόκτησή τους σε φθηνές τιμές, οι κολοσσοί βρίσκουν τρόπους υπονόμευσης του υγιούς ανταγωνισμού.

Θα τεθούν υπό έλεγχο

Εταιρείες αμερικανικές, όπως οι Alphabet/ Google, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft εμπίπτουν στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, αλλά και άλλες όπως ο κινεζικός όμιλος του Jack Ma Μα, ο κολοσσός της Alibaba, και η ολλανδική πλατφόρμα κρατήσεων δωματίων και οργάνωσης διακοπών της Booking.
Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.
Αξίζει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διατυπώσει τους φόβους της για το ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες καταρτίζονται εις βάρος των αμερικανικών κολοσσών, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Ε.Ε. ότι μόνον η Κομισιόν θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της νομοθετικής πράξης. Τη σχετική συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου θα επικυρώσουν επίσημα οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της κοινής θέσης της Ε.Ε. εν όψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν με θέμα το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές, προτού γίνει νόμος.

Πολιτικές διεργασίες 

Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί ότι, όπως αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα των Financial Times, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η δεύτερη ισχυρότερη, ζήτησε την υιοθέτηση ευρύτερου φάσματος νόμων για να διασφαλιστεί ότι πιο πολλές εταιρείες θα υπόκεινται σε αυτούς.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με μέλη –μεταξύ άλλων– τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ωστόσο, έχει δώσει έμφαση μόνο στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Τέλος, αναφέρεται πως το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε και το εάν θα πρέπει να απαγορευθεί η στοχευμένη διαφήμιση, πηγή τεράστιων εσόδων για τις Google και Facebook, και κατέληξε να αποδεχθεί τους αυστηρούς περιορισμούς, όπως η προστασία των παιδιών και οι προδιαγραφές μεγαλύτερης διαφάνειας στον τρόπο κατανομής των εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης