Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη University of Michigan: Σε ποιες επιφάνειες μπορεί να παραμείνει ο κορωνοϊός για μέρες και να μολύνει

Μελέτη University of Michigan:  Σε ποιες επιφάνειες μπορεί να παραμείνει ο κορωνοϊός για μέρες και να μολύνει
Μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου για τις επιφάνειες στις οποίες παραμένει ο ιός
Σχετικά Άρθρα

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε η ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για μέρες κα να προκαλέσει μολύνσεις.
Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει σπάνια.
Ωστόσο νέα έρευνα καταδεικνύει, πως υπάρχει ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησαν τα lockdown και δεν υπήρχε μεγάλη γνώση περί του ιού, ήταν πως παραμένει στις επιφάνειες για ώρες και ακόμη και μέρες, όπως γράφει η Jerusalem Post.

Σε ποιες επιφάνειες παραμένει

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι αυτό τελικά ισχύει αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις και τις περισσότερες φορές ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (University of Michigan) διαπιστώνει ότι ο ιός παραμένει σε επιφάνειες όπως σταντς, κουμπιά έκτακτης ανάγκη, και τηλεχειριστήρια, στα δωμάτια ασθενών που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα σε οίκους ευγηρίας.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Geriatrics διαπίστωσε ότι το 90% των ατόμων με κορωνοϊό που ζουν σε οίκους ευγηρίας είχαν σωματίδια ιού σε τουλάχιστον μία επιφάνεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμη και σωματίδια του ιού λίγες μέρες αφότου ο ηλικιωμένος έφυγε από το ίδρυμα.

Σχολαστικός καθαρισμός

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων από κορωνοϊό γίνεται λόγω μετάδοσης μέσω του αέρα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι επιφάνειες μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικές, ειδικά σε μέρη όπως οίκοι ευγηρίας.
Συνολικά η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου συνέλεξε 2.000 δείγματα από 104 δωμάτια στα οποία διέμεναν ασθενείς με κορωνοϊό και από παρακείμενα δωμάτια.
Διαπίστωσε ότι το 28% των δειγμάτων περιείχαν ίχνη RNA από τον ιό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά τέσσερις οίκους ευγηρίας στο Μίσιγκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.
Οι συγγραφείς δεν εξέτασαν τα δείγματα RNA που συνέλεξαν για να δουν αν ήταν «αρκετά ισχυρά» για να μολύνουν πραγματικά άλλο άτομο.
Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό επιφανειών που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά.
«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός είναι παντού ακόμη και παραμένει στα δωμάτια των κατοίκων γηροκομείων με Covid, γεγονός που υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία του σχολαστικού καθαρισμού», δήλωσε η συγγραφέας Dr. Luna Moody, η οποία ηγείται της έρευνας για την πρόληψη των λοιμώξεων σε οίκους ευγηρίας. στο τμήμα εσωτερικής ιατρικής στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τα καλά νέα

Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο ιός δεν «ξέφυγε» από τα συγκεκριμένα δωμάτια ασθενών που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό το εύρημα οφείλεται σε αυστηρές μεθόδους καθαρισμού μεταξύ του προσωπικού του γηροκομείου.
Όλα τα δωμάτια που εξετάστηκαν ανήκαν σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό εντός δύο εβδομάδων από την εξέταση.
Σε κάθε ένα εξ αυτών, ο ασθενής νοσηλευόταν σε ειδική μονάδα κορωνοϊού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς έχουν άνοια που απαιτεί στενή επαφή με περισσότερους υπαλλήλους, καθώς χρειάζονται βοήθεια με το μπάνιο και το ντύσιμο.

study.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης