Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστική συμφωνία Johnson - Rama για την παραμονή των μεταναστών στην Αλβανία

Μυστική συμφωνία Johnson - Rama για την παραμονή των μεταναστών στην Αλβανία

Αδυνατεί πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να διαχειριστεί την πίεση που ασκούν οι αυξημένες ροές μεταναστών στο έδαφός του

Μυστικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Βρετανίας και Αλβανίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο εγκατάστασης μεταναστών στο αλβανικό έδαφος αποκαλύπτει δημοσίευμα των Times, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από τα Τίρανα, αλλά και εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τα Τίρανα προκειμένου μετανάστες που καταφθάνουν στη Βρετανία να μεταφέρονται στην Αλβανία.
Είχε προηγηθεί η αλβανο-βρετανική συμφωνία, τον περασμένο Ιούλιο, να δεχθούν τα Τίρανα τους Αλβανούς πολίτες που ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία ή έχουν λήξει οι βίζες παραμονής τους.
Image

Οξύνεται το πρόβλημα

Το Λονδίνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα μεταναστευτική κρίση.
Καθημερινά σχεδόν φθάνουν στη Βρετανία σαπιοκάραβα με μετανάστες, διαπλέοντας το Κανάλι της Μάγχης, από τις απέναντι γαλλικές ακτές της Δουνκέρκης ή του Καλαί.
Όπως αναφέρεται, την Τρίτη αποβιβάστηκαν στη Βρετανία πάνω από 1.000 μετανάστες.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη και με τη Γαλλία, ενώ το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών.

Αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης

Ως «ψευδή είδηση» (fake news) κατήγγειλε τα περί συνεννοήσεων με τη Βρετανία η αλβανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, δήλωσε ότι ποτέ δεν θα δεχόταν να χρησιμοποιηθεί η χώρα του από άλλες πλούσιες χώρες και να γίνει «στρατόπεδο για μετανάστες».
Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μεταναστευτικό θα επιβαρύνει αρνητικά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τη θητεία του Boris Johnson.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, έχει συζητηθεί η εγκατάσταση μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες δομές και σε άλλες χώρες: στο Μαρόκο, στην Τουρκία, στη Ρουάντα, αλλά και στο Γιβραλτάρ.
Ωστόσο, οι Αρχές αυτών των χωρών ή περιοχών αρνούνται την ύπαρξη οποιασδήποτε συνεννόησης ή συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης